Menu
Terug naar overzicht

Adempauze bij uitzichtloze schulden

Geplaatst op 25-11-2016

Mensen met uitzichtloze schulden kunnen binnenkort een ‘afkoelingsperiode’ van zes maanden krijgen waarin ze even geen afbetalingen hoeven te doen.
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken geeft met een nieuwe wet gemeenten de mogelijkheid een ‘breed moratorium’ aan te vragen bij de rechter. Daarmee krijgen mensen met uitzichtloze schulden een pauze, waarin alle schuldeisers even pas op de plaats moeten maken. Gedurende maximaal zes maanden hoeft er niet te worden afbetaald. Dat kan gaan om verplichtingen aan de deurwaarder, aanmaningen van de Belastingdienst of schulden bij (web)bedrijven. Maar ook de huur, energiekosten en andere woonlasten hoeven tijdelijk niet betaald te worden. En de mogelijkheid van huisuitzetting wordt ook voor maximaal een halfjaar opgeschort.

Geld apart gezet

In de afkoelingsperiode wordt dan door alle betrokkenen gezocht naar een redelijke oplossing. De persoon met schulden krijgt wel geld om van te leven (de beslagvrije voet) en de rest van het geld wordt apart gezet. Wat daar na het moratorium mee gebeurt wordt in overleg met de schuldhulpverlening van de gemeente beslist.

Verplichte adempauze

Tot nu toe kon de gemeente bij schuldeisers wel aandringen op een tijdelijke stop bij het incasseren van schulden, maar kon ze dit niet afdwingen. Met de nieuwe wet kan via de rechter een adempauze verplicht worden gesteld. De streefdatum voor de inwerkingtreding van het breed moratorium is 1 januari 2017.

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties