Menu
Terug naar overzicht

Afwijzen traplift leidt tot schrijnende situaties

Geplaatst op 07-09-2016

‘Op ons hoeft u niet te rekenen, gaat u maar verhuizen.’ Dat is wat veel ouderen van hun gemeente horen als ze daar na lang aarzelen een traplift aanvragen. Ouderenorganisatie KBO trekt hierover aan de bel.
Ouderen moeten langer thuis blijven wonen, maar als daar voorzieningen voor nodig zijn, geven veel gemeenten niet thuis. De KBO heeft veel schrijnende reacties gekregen van mensen die een traplift nodig hebben maar niet kregen. Directeur Manon Vanderkaa: ‘Ouderen die na bijna vijftig jaar samen niet meer bij elkaar kunnen slapen. Een oude man die beide onderbenen mist en tree voor tree omhoog (en naar beneden!) moet klauteren. Mensen die niet meer boven kunnen douchen. Je hart breekt als je die brieven leest.’

Budget Wmo 179 miljoen omlaag

Nederlands grootste seniorenorganisatie maakt zich zorgen nu het budget voor de Wmo in 2017 met 179 miljoen euro wordt verlaagd. Gemeenten spelen een belangrijke rol bij het langer zelfstandig wonen. Via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) kan de gemeente kijken welke oplossingen mogelijk zijn.

Iedere gemeente heeft eigen spelregels

Vanderkaa: ‘Bij de aanvraag voor een traplift hanteert iedere gemeente zijn eigen spelregels. Dus het is mogelijk dat je in gemeente A geen traplift krijgt, maar dat je er in de buurtgemeente wel een zou hebben gekregen. Bovendien doen veel gemeenten er alles aan om mensen te ontmoedigen een aanvraag in te dienen. Ze krijgen vaak bij het eerste telefoontje al te horen dat een aanvraag geen zin heeft.’ ‘Gaat u maar verhuizen naar een gelijkvloerse woning’, is volgens de KBO de meest gehoorde afwijzing van de gemeente.

Voorzienbaarheidsregel

Een andere veel gehoorde reden tot afwijzing is de ‘voorzienbaarheidsregel’: als je had kunnen voorzien dat er problemen zouden komen, krijg je geen hulpmiddel. Zo kreeg het 91-jarige KBO-lid Mies van Luijk van de gemeente een botte afwijzingsbrief want ‘hij had kunnen voorzien dat hij ouder zou worden.’ Volgens de KBO blijkt uit rechtbankuitspraken dat een gemeente een aanvraag voor een traplift niet om deze reden mag afwijzen

KBO geeft twee trapliften weg

Ondertussen gaan veel ouderen die een traplift nodig hebben zonder traplift door het leven, want een proces aanspannen is geen sinecure. Als het kan, kopen ze maar zelf een traplift. Maar niet iedereen kan dat betalen. De kosten kunnen uiteenlopen van 3.000 tot 15.000 euro. Daarom heeft de KBO twee trapliften weggeven aan mensen die het echt nodig hebben.

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties