Menu
Terug naar overzicht

Amsterdam bouwt 2.700 woningen voor ‘kwetsbaren’

Geplaatst op 27-11-2015

De gemeente Amsterdam gaat met spoed 2.700 extra sociale huurwoningen bouwen. Zo moet de grote groep woningzoekende vluchtelingen, psychiatrisch patiĆ«nten en andere ‘kwetsbare’ Amsterdammers binnen drie jaar onderdak krijgen.

Bouwwethouder Laurens Ivens (SP) schrijft vandaag in een brief aan de gemeenteraad dat hij onder meer tijdelijke woningen wil laten neerzetten op braakliggende grond. Ook wil hij leegstaande kantoorgebouwen bewoonbaar maken en jonge vluchtelingen onderbrengen in studentenhuisvesting. Zijn doel is dat alle kwetsbare groepen vanaf 2018 binnen drie maanden een woning hebben.

De ‘kwetsbare groep’ bestaat naast vluchtelingen en mensen met medische problemen ook uit verslaafden, probleemgezinnen, mantelzorgers en slachtoffers van huiselijk geweld. In Amsterdam wordt nu maximaal 30 procent van alle vrijgekomen sociale huurwoningen toegekend aan deze ‘urgenten’. Verder wil de gemeente niet gaan omdat de ‘normale’ woningzoekende ook een kans op een huis moet houden.

Zesduizend per jaar

Doordat er relatief weinig sociale huurwoningen vrijkomen in Amsterdam, zo’n zesduizend per jaar, zijn er de afgelopen jaren lange wachtlijsten ontstaan onder de urgenten. Zo zitten er in asielzoekerscentra nog vijfhonderd vluchtelingen met een verblijfstatus te wachten. En dat terwijl de stad volgend jaar weer meer vluchtelingen moet opnemen dan dit jaar.

Uit een berekening die Ivens heeft laten uitvoeren blijkt dat de stad de wachtlijsten onder kwetsbare groepen alleen kan inlopen door de komende drie jaar zo’n 900 extra woningen per jaar voor hen bij te bouwen. Dat is zo’n 20 procent boven op de geplande woningbouwproductie in de hoofdstad.

De gemeente kan de huizen niet zelf bouwen; dat zullen vooral de woningcorporaties in de stad moeten doen. Die hebben afgelopen jaren steeds gezegd dat zij met tweeduizend nieuwe sociale huurwoningen per jaar aan hun maximum zitten. ‘Maar onze leden hebben wat meevallers gehad en kunnen allemaal een duit in het zakje doen om de komende jaren voor die 2.700 extra plekken te zorgen’ zegt directeur Egbert de Vries van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. Daarbij gaat de gemeente de corporaties helpen, voornamelijk door een gunstige prijs voor de grond in rekening te brengen.

Braakliggende terreinen

De wethouder heeft een aantal braakliggende terreinen op het oog waar hij huizen wil bouwen die 10 tot 12 jaar zullen blijven staan. Maar hij wil nog niet zeggen welke precies. ‘Dat doen we naar verwachting rond de jaarwisseling.’ Een belangrijk uitgangspunt is wel dat de kwetsbare groepen niet allemaal bij elkaar komen te wonen. Een straat van containerwoningen met Syrische vluchtelingen of een oud-kantoor vol met voormalige zwerfjongeren vindt de gemeente ongewenst.

Landelijk hebben corporaties veel kritiek op het feit dat politici steeds benadrukken dat er ’tijdelijke’ woningen bij moeten komen. Die zijn vaak erg duur terwijl er eigenlijk permanent behoefte is aan sociale huurwoningen. Maar volgens De Vries is dat in Amsterdam niet per se een probleem. ‘Het verschilt per situatie, maar in het algemeen moet het lukken binnen 10 tot 15 jaar de kosten terug te verdienen. En later kan er op die plekken alsnog permanent gebouwd worden.’

Terug naar overzicht
Reacties