Menu
Terug naar overzicht

Belgische slaapkamers beboet

Geplaatst op 20-01-2016

Ook bij onze zuiderburen woedt de strijd tegen scheefwoners in sociale huurwoningen. De Vlaamse minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) schuwt daarbij onconventionele maatregelen niet.

Zo wil Homans huurders in een sociale huurwoning met te veel kamers in verhouding tot het aantal gezinsleden gaan beboeten. Vanaf elke tweede ‘overbodige’ kamer moet er € 25,- per maand worden afgedragen, zo meldt De Standaard. Daarnaast wil ze, net als minister Blok hier te lande, tijdelijke huurcontracten invoeren. Elke 9 jaar worden die vernieuwd, tenzij de gezinssamenstelling niet meer aansluit op de grootte van het huis. Als een huurder in zo’n geval twee keer weigert te verhuizen naar een beschikbare, kleinere woning, dan wordt het huurcontract niet verlengd. Die nieuwe woning moet zich in een straal van 5 kilometer van de oude bevinden, en de huurprijs en de vaste kosten mogen in totaal met 15 procent stijgen.

Vlaamse Huurdersbond

In Vlaanderen wonen naar schatting iets meer dan 15.000 mensen in een sociale huurwoning die te veel kamers telt in verhouding tot de gezinssamenstelling. Geert Inslegers van de Vlaamse Huurdersbond is niet enthousiast over de plannen van minister Homans: ‘Het jammere is dat de sociale huisvestingsmaatschappijen aan de minister hadden aangeboden om daar sensibiliserend rond te werken. Dat heeft ze eigenlijk afgewezen. Zo kiest ze een beetje voor de botte bijl.’

Woonzekerheid belangrijk

Ook over de nieuwe tijdelijke contracten is hij niet enthousiast. ‘De woonzekerheid is een heel belangrijk goed in de sociale huur.’ Volgens de Huurdersbond kiest Homans er eigenlijk voor om die woonzekerheid af te bouwen, zonder dat het echt nodig is. ‘Men zou ook het inkomen kunnen aftoetsen aan contracten van onbepaalde duur.’

Fikse kortingen

Het idee van een ‘slaapkamerbelasting’ is niet nieuw. In 2013 voerde de Britse regering al fikse kortingen door op de huursubsidie van mensen met een kamer ‘te veel’. Daardoor gingen gezinnen met een laag inkomen er toen gemiddeld € 70,- per maand op achteruit.

 

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties