Menu
Terug naar overzicht

Blok schrapt zienswijze gemeente bij verkoop geliberaliseerd corporatiebezit

Geplaatst op 28-09-2016

De verplichte zienswijze van gemeenten bij de verkoop van te liberaliseren of al geliberaliseerde corporatiewoningen komt per 1 januari te vervallen. Dit schrijft minister Blok van Wonen in een brief aan de Tweede Kamer.
Voorwaarde is dat woningen na verkoop behouden blijven voor het ‘middensegment’, met een huur tot € 850,-. Volgens Blok doen gemeenten nog onvoldoende om de ontwikkeling van het vrijehuursegment te versnellen.

Eigenlijk instemmingsrecht

De Woonbond is het oneens met Blok en wil dat gemeenten hun zienswijze blijven geven. Directeur Ronald Paping: ‘Dat geldt trouwens ook voor huurdersorganisaties. Zij zouden minimaal hun zienswijze moeten geven. Maar eigenlijk vind ik dat ze instemmingsrecht zouden moeten hebben, zeker nu verkoop kan leiden tot hogere huurverhogingen.’

21.400 verkopen per jaar

Woningcorporaties zijn vooralsnog terughoudend met verkoop, zo blijkt uit een onderzoek van bureau Companen, waarvan de uitkomsten in de Kamerbrief staan. Tussen 2010 en 2014 verkochten corporaties gemiddeld 21.400 woningen per jaar, waarvan ongeveer 15.000 aan ‘natuurlijke personen’ en 2600 aan beleggers.

Steeds lagere kortingen

Het aantal woningen dat met korting werd verkocht, daalde van 42 naar 30 procent. De helft van de woningen die worden verkocht aan particulieren heeft een verkoopprijs onder € 150.000,- en 40 procent valt in de prijsklasse tussen € 150.000,- en € 200.000,-.

Huiverig tegenover beleggers

Voor huurdersorganisaties, zo blijkt uit het onderzoek, is het belangrijk dat verkoop niet ten koste gaat van de sociale huurwoningenvoorraad en dat het verdiende geld wordt geïnvesteerd in de voorraad. ‘Tegenover verkopen aan beleggers staan ze in het algemeen huiverig, omdat bij hen het idee leeft dat beleggers hoge huurstijgingen doorvoeren en de woningen snel zullen uitponden’, schrijft Blok in de brief. ‘Ik zal mij daarom in de komende periode ervoor inzetten dat partijen de dialoog met elkaar aangaan om elkaar beter te leren kennen.’

Terug naar overzicht
Reacties