Menu
Terug naar overzicht

‘Corporaties houden huursector moedwillig in wurggreep’

Geplaatst op 23-11-2015

Corporaties en gemeenten geloven niet in het doorstroombeleid van minister Stef Blok. Het beleid is erop gericht dat huishoudens met een sociale huurwoning die een te hoog inkomen hebben doorstromen naar de vrije huursector of een koopwoning. Volgens branchevereniging Vastgoed Belang hebben de corporaties echter boter op hun hoofd. Zij hebben zelf de kaarten in handen om het probleem op te lossen, maar weigeren te leveren.

Co Koning, directeur Vastgoed Belang: “Corporaties houden de huursector moedwillig in de wurggreep.”

Ons land telt in totaal zo’n 2,4 miljoen corporatiewoningen. Daarvan wordt een kwart, 547.000 woningen, verhuurd aan scheefwoners. Deze huishoudens verdienen teveel om recht te hebben op een gesubsidieerde woning. Van de scheefwoners verdient het grootste deel (305.000 huishoudens) zelfs meer dan €43.000,-. Van die groep heeft 15% dan ook een huurquote van onder de 10%, dat betekent dat zij ongeveer gratis wonen. Om de doorstroming van deze groep te stimuleren blijft de huidige inkomensafhankelijke huurverhoging dus nodig.

Voldoende sociale huurwoningen

Deze zogenaamde ‘goedkope scheefheid’ komt enkel in de corporatiesector voor, blijkt uit een rapport dat in opdracht van Aedes en de Woonbond is opgesteld. Uit een eerder uitgebracht rapport van het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) blijkt tevens dat er meer dan voldoende sociale huurwoningen zijn. Alleen in specifieke schaarstegebieden zullen volgens het EIB op de middellange termijn meer goedkope huurwoningen nodig zijn. Eigenlijk zouden er dus geen wachtlijsten nodig zijn. Oorzaak voor de wachtlijsten is dat zij bezet worden scheefwoners.

Miljoen huurwoningen

Reden dat de scheefwoners niet doorstromen is volgens corporaties en gemeenten dat zij geen alternatief hebben. Die situatie houden corporaties echter zelf in stand. De woningen zijn er immers wel, maar ze worden door corporaties ver onder de marktprijs verhuurd. Ongeveer 40% van de corporatiewoningen is op basis van hun kwaliteit in de vrije sector te verhuren. Dat zijn zo’n miljoen huurwoningen.

Wurggreep

Co Koning, directeur Vastgoed Belang: “Corporaties en gemeenten zeggen dat er niet voldoende aanbod in de vrije sector is en de aanpak van scheefwonen niet voldoende werkt. En dat terwijl zij zelf de scheefwoners huisvesten, maar weigeren hun woningen tegen een normaal tarief in de vrije sector te verhuren. Zij houden de huursector moedwillig in de wurggreep. Met het oog op de maatschappelijke taak van corporaties is dat onbegrijpelijk. Bovendien concurreren zij zo op oneerlijke wijze met marktpartijen die wel degelijk in het middensegment willen verhuren.”

Verkopen

De oplossing ligt volgens Vastgoed Belang voor de hand. Corporaties moeten hun dure bezit aan particuliere beleggers verkopen. De huurders van die woningen blijven gewoon beschermd door de huurwetgeving. Voor de huurprijs en huurbescherming maakt dat dus geen verschil. Van de opbrengsten kunnen corporaties hun goedkope woningen renoveren en verduurzamen of bijbouwen in de specifieke gebieden waar dat nog nodig is. Corporaties weigeren echter op grote schaal te verkopen. De enige twee transacties van formaat waren vanwege de financiële situatie van de verkoper onvermijdelijk, bijvoorbeeld het noodlijdende Vestia. Andere corporaties lijken te zeer gehecht aan hun bezit, ondanks het nijpende probleem, aldus Vastgoed Belang.

Terug naar overzicht
Reacties