Menu
Terug naar overzicht

Eerste Kamer: inkomensafhankelijke huurverhoging kan doorgaan

Geplaatst op 30-03-2016

De Eerste Kamer heeft de Wet Gegevensverstrekking Belastingdienst op 29 maart aangenomen. Dit betekent dat verhuurders de inkomensafhankelijke huurverhoging voor huishoudens met een hoger inkomen voor 2016 kunnen doorvoeren per 1 juli 2016.

Door de uitspraak van de Raad van State leek het verstrekken van persoonsgegevens in het gedrang te komen. De aangenomen wet regelt het verstrekken van de inkomensgegevens. Hierdoor is inkomensafhankelijke huurverhoging alsnog mogelijk per 1 juli 2016. Op 1 april gaat het webportaal van de Belastingdienst weer open.

Groter beroep huurtoeslag

Minister Blok pleitte vanmorgen nog in een brief aan de Eerste Kamer voor spoedige behandeling van zowel de Wet Gegevensverstrekking Belastingdienst als de Wet Doorstroming Huurmarkt. Te late behandeling kan volgens Blok leiden tot een groter beroep op huurtoeslag doordat de huursom dan niet per 1 juli omlaag kan van 2,1 naar 1 procent. De minister schreef ook dat hij het wenselijk vindt dat de Eerste Kamer uiterlijk 5 april stemt over de Wet Doorstroming Huurmarkt. In dat geval zal de huursom verlaagd worden naar 1 procent voor de huurverhoging van 1 juli dit jaar. De Eerste Kamer besloot echter om deze wet pas op 12 april te gaan behandelen, inclusief stemmingen.

Aedes: corporaties in een onmogelijke positie

Aedes drong meermaals aan op een spoedige behandeling van beide wetten. 29 maart was daarbij de uiterste datum waarop corporaties nog de mogelijkheid hadden om op tijd het huurverhogingsvoorstel aan hun huurders te versturen. Als die datum niet zou worden gehaald dan zou de minister de maximale huursom niet verlagen naar 1 procent, zo schreef hij op 18 maart aan de Eerste Kamer in reactie op een brief van Aedes. Nu schrijft de minister echter dat hij zelfs nog op 5 april de huursom wil aanpassen. Dit is in de praktijk onuitvoerbaar voor corporaties en brengt ze in een onmogelijke positie. Aedes benadrukt dat het belangrijk is voor huurders en voor verhuurders dat er snel duidelijkheid komt over de maximale huurstijging.

Terug naar overzicht
Reacties