Menu
Terug naar overzicht

Energiebank doneert gratis energie

Geplaatst op 14-12-2015

Huishoudens met een laag inkomen krijgen hulp van de stichting Energiebank bij het betalen van hun energierekening. De Energiebank is in Arnhem van start gegaan, maar wil door heel Nederland ondersteuning gaan bieden.

De aanpak van energiearmoede stond afgelopen vrijdag 11 december centraal tijdens het Energiecafé in Utrecht. ‘Van energiearmoede is sprake als mensen te weinig geld hebben om hun woning goed te verwarmen en in redelijkheid gebruik te maken van energie,’ aldus Rutger Groot Wassink, beleidsmedewerker energie bij de Woonbond, tijdens het energiecafé. ‘Dat is een toenemend probleem in Europa, maar ook in Nederland, met name in Noordoost-Groningen en in de grote steden.’

Onderzoek van de Energiebank toont aan dat ongeveer 750.000 huishoudens in Nederland te weinig geld hebben om hun energierekening te voldoen. Sommige bewoners dreigen zelfs afgesloten te worden van energie. Daardoor kunnen zij hun woning niet meer verwarmen en geen warme douche nemen. Dit heeft onder meer gevolgen voor de gezondheid, vooral van kwetsbare mensen. Een te koude woning kan ernstige vocht- en tochtproblemen met zich meebrengen.

Tijdelijke ondersteuning van de Energiebank

De Energiebank kan een start van een oplossing zijn volgens de deelnemers van het energiecafé. Dat vindt Lineke Goorix, oprichter van de Energiebank, zelf ook. Samen met lokale maatschappelijke organisaties en gemeenten selecteert de Energiebank huishoudens die in aanmerking komen voor de tijdelijke ondersteuning. Besteedbaar inkomen is daarbij het criterium.

Energiecoach helpt bij structureel lagere energierekening

Een half jaar lang krijgen geselecteerde huishoudens 50 tot 80 euro per maand korting op de energierekening. De Energiebank geeft geen geld maar de donatie is in de vorm van een korting via de energieleverancier. Gemiddeld de helft van de energierekening wordt vergoed. Dit is vanuit idee dat mensen zelfredzaam blijven. Na zes maanden doen de huishoudens het weer helemaal zelf. In de tussentijd krijgen zij hulp van energiecoaches en budgetcoaches die hen helpen om ook op lange termijn te besparen op hun energierekening.

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties