Menu
Terug naar overzicht

Energieneutrale huurwoning zonder stijgende woonlasten

Geplaatst op 21-01-2016

Huurders in een nul-op-de-meter woning gaan in plaats van de energierekening een energieprestatievergoeding (EPV) betalen. Dit is afgelopen dinsdag door de Tweede Kamer vastgelegd in een nieuwe wet. Om te garanderen dat de kosten voor huurders niet stijgen is een zogenoemde ‘woonlastenwaarborg’ in de wet opgenomen.

Een nul-op-de-meter-woning is een woning waar net zoveel energie mee wordt opgewekt (bijvoorbeeld door zonnepanelen) als dat er wordt verbruikt.

Verhuurder verdient investering terug

Het is niet eenvoudig om een woning te renoveren naar nul-op-de-meter. Investeren in energiebesparende of energieopwekkende maatregelen is niet goedkoop. Door een energieprestatievergoeding (EPV) kan een woningcorporatie deze investeringen terugverdienen.

Totale woonlasten van huurder mogen niet stijgen

Het werkt als volgt: de verhuurder levert energie aan de huurder, door middel van de energieopwekkende en -besparende voorzieningen waarin is geïnvesteerd. De verhuurder mag hiervoor een energieprestatievergoeding bij de huurder in rekening brengen. De huurder bespaart omdat er geen energierekening wordt betaald. De totale woonlasten van de huurder mogen hierdoor niet stijgen.

Woonlastenwaarborg

In een brief aan de Tweede Kamer liet de Woonbond weten voorstander te zijn van de EPV-regeling, als vast staat dat de woonlasten van huurders niet stijgen. Gelukkig zag de Kamer dit ook in. De Kamer nam een motie aan om de door corporatiekoepel Aedes en de Woonbond gemaakte woonlastenwaarborg op te nemen in de regeling. Door na een jaar te meten wat de feitelijke besparing nu is, en waar nodig de vergoeding hierop aan te passen, kunnen woonlasten niet te hoog stijgen.

Problemen in de praktijk

De Woonbond staat positief tegenover nul-op-de-meter woningen maar heeft nog wel bezwaren. In de praktijk lopen huurders van nul-op-de-meter woningen nogal eens tegen problemen aan. Huurders van haperende nul-op-de-meterwoningen in Tilburg moeten zelfs financieel worden gecompenseerd, werd vorige week in de gemeenteraad bepleit. Dat laat zien dat een woonlastenwaarborg noodzakelijk is.

Nieuwe brochure over nul-op-de-meter

Meer praktijkvoorbeelden en informatie over nul-op-de-meter en de energieprestatievergoeding kun je lezen in de nieuwe Woonbondbrochure: ‘NOM-woning: de energierekening na een jaar op nul’.

Bron: Nederlandse Woonbond

Terug naar overzicht
Reacties