Menu
Terug naar overzicht

Energierekening dit jaar bijna € 100 lager

Geplaatst op 11-08-2016

De energierekening valt dit jaar gemiddeld bijna € 100 lager uit dan in 2015. Bij een standaard verbruik betalen huishoudens gemiddeld € 1 672. Vooral elektriciteit is goedkoper geworden. Dit heeft het CBS vandaag bekendgemaakt.
In juli zijn de nieuwe energietarieven bekend geworden. De levering van elektriciteit werd € 31 goedkoper. Door een flinke verlaging van de energiebelasting in januari van dit jaar betalen huishoudens gemiddeld ook € 67 minder aan belasting op elektriciteit. Voor gas is de belasting juist gestegen.

Gasverbruik € 2 duurder

De prijs voor gas is vergeleken met vorig jaar nauwelijks veranderd, maar de prijzen voor de verschillende onderdelen zijn wel gewijzigd. Net als bij elektriciteit betalen huishoudens naast de belasting voor de levering en het transport. De energiebelasting op gas is per januari 2016 sterk verhoogd. Daar staat tegenover dat de levering en het transport van gas goedkoper zijn geworden. Per saldo komt het standaardverbruik voor gas € 2 per jaar duurder uit.

Steeds meer belasting

De totale energierekening voor een huishouden bestaat dit jaar voor 44 procent uit belasting. Vorig jaar was dit nog 40 procent. Door de verhoging van de energiebelasting op gas is het aandeel belasting op gas gestegen van 44 naar 53 procent. Het aandeel belasting in de totaalprijs voor elektriciteit daalde van 33 naar 26 procent.

Energieprijzen in 10 jaar tijd iets gestegen

De energieprijzen zijn in 10 jaar tijd gemiddeld 2,4 procent per jaar gestegen. De gasprijs nam toe met 18 procent, evenveel als de algemene prijsstijging. Elektriciteit werd 19 procent goedkoper.

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties