Menu
Terug naar overzicht

‘Gemeenten mogen overlastgevers uit wijk weren’

Geplaatst op 23-03-2016

De Tweede Kamer kan zich vinden in een plan om criminelen, stelselmatige overlastgevers en jihadistische moslims een woning te weigeren in bepaalde buurten. Gemeenten kunnen dan besluiten om potentiële huurders met zo’n achtergrond niet toe te laten in een kwetsbare wijk, een straat of een complex.

Minister Stef Blok (Wonen) regelt dit in een wetsvoorstel dat dinsdagavond in de Kamer werd behandeld. VVD, PvdA, CDA en D66 zijn voorstander maar willen nog enkele wijzigingen doorvoeren. Vooral het gebruik van politiegegevens door de gemeenten moet goed geregeld zijn, vinden ze. De PvdA wil dat de maatregel ook gaat gelden voor kopers.

De PVV wil verder gaan dan Blok. Overlastgevers moeten wat de PVV betreft niet worden verspreid maar in ,,tuigdorpen” worden ondergebracht. De SP is tegen het voorstel, omdat het probleem niet wordt bestreden. Bovendien werkt het volgens de SP niet en is het een inbreuk op grondrechten.

Het voorstel is een uitbreiding van de zogeheten Rotterdamwet die al tien jaar bestaat. Rotterdam mocht toen mensen met heel lage inkomens gaan weren uit bepaalde achterstandswijken. Doel was om de leefbaarheid in deze wijken te verbeteren.

Ook Nijmegen en Capelle aan den IJssel hebben dit beleid ingevoerd. Ongeveer twintig gemeenten screenen al op overlast, maar zonder wettelijke basis. Blok wil dit nu goed regelen in de wet. Enkele gemeenten zijn er overigens alweer mee gestopt.

Een gemeente moet een gebiedsmaatregel straks eerst door de minister laten beoordelen.
anp

Terug naar overzicht
Reacties