Menu
Terug naar overzicht

Groter deel inkomen gaat naar woonlasten

Geplaatst op 06-10-2016

Nederlanders besteden dit jaar gemiddeld 37 procent van hun netto-inkomen aan woonlasten, een stijging ten opzichte van 2013.
Toen gaf men nog gemiddeld 35 procent van het inkomen uit aan wonen, blijkt uit een onderzoek dat gebiedsontwikkelaar BPD dinsdag presenteerde.

Nederlandse woningkopers willen zelf volgens het onderzoek maximaal 34 procent van het inkomen uitgeven aan woonlasten. Dat is 1 procent meer dan het advies van het Nationaal Insitiuut voor Budgetvoorlichting (Nibud), dat zegt een maximale woonlast van 33 procent ‘acceptabel’ te vinden.

Ook in Polen (31 procent) zijn de lasten hoger dan gewenst. In Frankrijk (37 procent) en Duitsland (35 procent) vallen de woonlasten nog net binnen de acceptatiegrens van de inwoners.

Huurders

Nederlandse huurders zijn een groter deel van hun inkomen kwijt aan woonlasten. Zij betalen gemiddeld 42 procent. Dit terwijl zij aangeven maximaal 37 procent van hun inkomen aan woonlasten te willen besteden.

Reden van het toenemende verschil tussen de gewenste en daadwerkelijke woonlasten in de onderzochte landen zijn volgens de onderzoekers hogere grondprijzen en bouwkosten in de onderzochte landen. Ook strengere overheidsregels en krapte op de woningmarkt kunnen een rol spelen.

De prijzen in Duitsland zijn veruit het hoogst. M√ľnchen heeft met bedragen tot 8.000 euro per vierkante meter woning de hoogste prijzen van de onderzochte landen.

Gebiedsontwikkelaar BPD vergelijkt in het onderzoek de woningmarkten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Polen. Per land nam een representatieve groep van duizend consumenten deel. Het is de derde keer dat het onderzoek plaatsvindt.

Terug naar overzicht
Reacties