Menu
Terug naar overzicht

Huishoudens langs de betaalbaarheidsmeetlat

Geplaatst op 11-12-2015

Wonen huurders die de afgelopen jaren een scheefwoonboete moesten betalen veel te goedkoop? Is een huur net onder de ‘aftoppingsgrens’ betaalbaar voor een gezin dat huurtoeslag krijgt? De Woonbond deed voor drie huishoudens een woonlastencheck volgens Nibud-normen.

De afgelopen drie jaar kregen veel sociale huurders een forse huurverhoging voor de kiezen. In huishoudens met een inkomen tot ongeveer € 35.000 werd de huur ieder jaar met de inflatie + 1,5%  verhoogd. Huishoudens met een hoger inkomen kregen daar een jaarlijkse ‘scheefwoonboete’ bovenop, van nog eens 0,5% of 2,5%. Dit heeft in veel huishoudens voor een woonlastenexplosie gezorgd. Veel mensen betalen nu een maandhuur die meer dan 100 euro hoger ligt dan drie jaar geleden.

Woonlastencheck

Welke huur is voor welk inkomen betaalbaar? Het instituut voor budgetvoorlichting Nibud berekende welke huurprijs nog op te brengen is als je niet alleen naar het inkomen kijkt, maar ook naar het aantal mensen dat van dit inkomen moet leven en de energiezuinigheid van de woning. Op basis van die berekeningen ontwikkelde het Nibud een handige woonlastencheck, die online wordt aangeboden door een aantal woningcorporaties en het Amsterdams Steunpunt Wonen. Met de check kunnen bewoners nagaan of hun huurprijs past bij het inkomen van hun huishouden.

Langs de meetlat

Voor drie verschillende huishoudens vullen we de woonlastencheck in. Eén van deze huishoudens woont volgens overheidsnormen ‘scheef’. Zij kregen drie jaar lang de hoogst mogelijke scheefwoonboete en mogen niet meer verhuizen naar een andere sociale huurwoning.

– Het echtpaar Moussaoui (geen kinderen) heeft een verzamelinkomen van € 32.000 per jaar. Ze huren een energiezuinig appartement (label A) dat € 680 per maand kost. Uitkomst van de woonlastencheck: de huur is te hoog. Dit echtpaar moet bezuinigen op noodzakelijke levensbehoeften om deze huur te kunnen betalen.
– Het gezin van Dam (2 kinderen) heeft een verzamelinkomen van € 25.000 per jaar. De kale huur van hun maisonnette is € 585 per maand, keurig onder de zogenaamde ‘aftoppingsgrens’. Maar ook dit gezin woont volgens Nibud-normen onbetaalbaar, ondanks dat ze huurtoeslag krijgen.
– Dan de familie Van Kerkwijk (eveneens 2 kinderen). Hun verzamelinkomen bedraagt € 44.000 per jaar. De kale huur van hun slecht geïsoleerde eengezinswoning (label G) is € 710 per maand, net onder de liberalisatiegrens. Hoewel de overheid vindt dat deze mensen scheefwonen vertelt de woonlastencheck een ander verhaal: de huur is juist te hoog voor deze familie.

Om huren -ook voor meerpersoonshuishoudens- weer betaalbaar te krijgen moet er veel veranderen in het huurbeleid van corporaties én de minister. Vanaf 1 januari zijn corporaties verplicht om passend toe te wijzen, waarmee als het goed is de prijzen van vrijkomende woningen omlaag gaan. Dat kan een beetje helpen, maar is natuurlijk niet genoeg. Het moet afgelopen zijn met jaarlijkse huurverhogingen die ver boven de inflatie liggen.

Sociaal huurakkoord

De Woonbond en de vereniging van woningcorporaties Aedes sloten in juni een sociaal huurakkoord. Als de minister dit huurakkoord in landelijk beleid vertaalt wordt de jaarlijkse huurverhoging eindelijk gematigd. Door getreuzel van de minister dreigt zelfs dat niet door te gaan. Als de minister nog langer aarzelt wordt het huidige beleid gewoon voortgezet. Voor huurders betekent dat nog een jaar van huurverhogingen vér boven inflatie. De Woonbond dringt er met klem op aan dat niet te laten gebeuren.

 

 

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties