Menu
Terug naar overzicht

Huurcommissie: zonnepanelen in de servicekosten

Geplaatst op 16-06-2017

Woningcorporaties mogen in de servicekosten een vergoeding opnemen voor het gebruik van zonnepanelen. Dat heeft de Huurcommissie bepaald in de aangepaste versie van het Beleidsboek nutsvoorzieningen en servicekosten. De corporaties kunnen de kosten voor de zonnepanelen dus buiten de huur om bij de huurder in rekening brengen. Aedes heeft daar eerder voor gepleit. Wel resten er nog enkele vragen.

In het Beleidsboek nutsvoorzieningen en servicekosten geeft de Huurcommissie duidelijkheid: zonnepanelen zijn roerende zaken en daarvoor mag de verhuurder in de servicekosten een gebruiksvergoeding berekenen. Voor onroerende zaken is dit niet mogelijk.

Onduidelijkheden

Aedes heeft deze regeling eerder samen met de Huurcommissie besproken. In het Beleidsboek blijven echter nog enkele vragen onbeantwoord. Aedes heeft deze onduidelijkheden aan de Huurcommissie voorgelegd:

* Blijft het mogelijk om de kosten voor de zonnepanelen via het woningwaarderingsstelsel in de huur(verhoging) door te berekenen wanneer deze niet in de servicekostenregeling worden opgenomen?
* Blijft het mogelijk dat de verhuurder en de huurder een individueel contract sluiten waarin ze afspraken maken over het doorrekenen van de kosten van de zonnepanelen? En gelden dan de afspraken uit dit contract in plaats van de voorgestelde doorrekening in de servicekosten in het Beleidsboek?
​* De Huurcommissie gaat bij zonnepanelen uit van een geschatte levensduur van tien jaar, net zoals bij gevelkachels, kleine boilers en geisers. De jaarlijkse gebruiksvergoeding in de servicekosten is 10 procent van de waarde. Bij zonnepanelen geven de monitoring van het gebruik en de  vervanging van de omvormer extra kosten. Mag de verhuurder deze extra kosten ook in de waarde laten meetellen?
* Geldt de doorrekening in de servicekosten in het Beleidsboek ook voor collectieve aansluitingen?

Op aedes.nl wordt zo snel mogelijk een verduidelijking over deze resterende vragen gegeven.

Terug naar overzicht
Reacties