Menu
Terug naar overzicht

Huurders hebben recht op dubbelglas

Geplaatst op 27-02-2016

Huurders kunnen eisen dat hun verhuurder dubbelglas in hun woning aanbrengt, maar dat gebeurt volgens de gemeente Amsterdam nog te weinig. Dubbelglas is van groot belang voor meer comfort, een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. De stad gaat gesprekken voeren met verhuurders om hier werk van te maken. Huurders kunnen deze kans aangrijpen, ook in andere steden.

In Amsterdam stelde de rechter vorig jaar dat huurders isolatiemaatregelen, zoals dubbelglas, moeten kunnen claimen bij de verhuurder. Dit gebeurde naar aanleiding van een geschil tussen een huurder en verhuurder van een woning in stadsdeel Zuid. Een kwart van de huizen in Amsterdam heeft nog steeds geheel of gedeeltelijk enkelglas.

Redelijke hogere huren

De uitspraak van de rechter heeft tot gevolg dat verhuurders moeten meewerken als huurders vragen om isolatiemaatregelen. De huurder moet dan wel een hogere huur voor lief nemen. Maar de huur mag in elk geval niet meer stijgen dan de kostprijs van de isolatie. Bij dubbelglas zou de huur met niet meer dan 18 euro per maand mogen toenemen. Dat bedrag bespaart de huurder dan ook weer aan energielasten.

Lagere energierekening, meer comfort

Isolatieglas zorgt ervoor dat warmte beter binnen blijft. Daardoor gaat de verwarming minder vaak aan en verbruik je minder gas. Bovendien is het comfortabel: geen kou meer bij de ramen, de ruiten beslaan niet meer aan de binnenkant en je hebt minder geluid van buiten. Ook is het goed voor het klimaat, want je stoot minder CO2 uit.

Plan van aanpak

Om te beginnen kunnen huurders bij de verhuurder (liefst schriftelijk) het voorstel doen om dubbelglas aan te brengen. Wil de verhuurder, ondanks het schriftelijk verzoek daartoe, geen dubbelglas aanbrengen, dan kunnen huurders op basis van artikel 7:243 van het Burgerlijk Wetboek (BW) via de rechter afdwingen dat het toch moet. Voor de rechter is het wel belangrijk dat huurders bereid zijn om voor het dubbelglas een redelijke tussentijdse huurverhoging te betalen.

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties