Menu
Terug naar overzicht

Inloophuis Twiedrie in Poolster groot succes

Geplaatst op 29-09-2017

Je kan het woord ‘participatie’ met het bordspel Scrabble neerleggen door de woordwaarde, maar je kan het ook handen en voeten geven. Dat deed Andrea van Dam met andere leden van de bewonerscommissie Poolster van de Stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’. Één van de 55 woningen aan de Poolster wordt nu al anderhalf jaar met groot succes gebruikt als inloophuis voor bewoners van de andere 54 woningen en buurtbewoners. Van Dam: ,,We zijn er heel blij mee, mensen voelen zich er thuis. Maar we hebben best nog wel onze wensdromen.”

Van Dam werd in de troonrede van 2013 geraakt door het populaire woord ‘participatiesamenleving’ en besloot aan te pakken: ,,We wilden een ontmoetingsplek met wat voorzieningen in ons wooncomplex realiseren, maar zoiets kost tijd. Dat geeft niet, want mensen hebben tijd nodig om aan iets nieuws te wennen. Gesprekken met Dunavie leidden er toe dat huisnummer 23 beschikbaar kwam voor ons plan. In april 2016 werd het geopend en kreeg het de Katwijkse benaming ‘Twiedrie’ mee, bedacht door een bewoner.”

Samen ben je nooit alleen

De woning kom je op de openingstijden binnen zonder te kloppen en Van Dam heeft er met een dertien vrijwilligers een steunpunt voor ouderen gerealiseerd voor de (buurt)bewoners: ,,We hebben drie koffieochtenden vanaf 10.00 uur waar men lekker kan kletsen of een krantje leest. Van dinsdag t/m zaterdag kan men vanaf 18.00 uur voor € 5,- de warme maaltijd nuttigen waar dagelijks zo’n tien bewoners gebruik van maken. En omdat het zo gezellig is, blijven ze nog lekker plakken ook. Er is een mini-wasserette waar goed gebruik van wordt gemaakt. We zijn 24 uur per dag telefonisch bereikbaar voor noodgevallen. Zo helpen we elkaar wetende dat de meeste bewoners alleenstaand zijn. En het wordt niet alleen door de bewoners gewaardeerd. Supermarkt de Lidl onder onze woningen bestaat hier binnenkort twintig jaar en steunt daarom een goede doelenproject en… dat zijn wij geworden. Met de cheque van € 1.000,- die we mogen ontvangen, kunnen we ‘bejaarden-Sint’ dit jaar met echte cadeautjes gaan vieren.”

Mijn drive om dit te kunnen doen

Van Dam vertelt honderduit en met passie over wat ze dagelijks tegenkomt bij dit steunpunt voor ouderen. Maar wat is haar drive? Van Dam: ,,In mijn hele leven heb ik me ingezet voor de opvang van anderen als zij het nodig hadden. Misschien ook in de hoop dat als ik die opvang nodig heb, ze er voor mij ook zijn. Ik maak graag deel uit van mijn omgeving en ik ben gek op koken. Samen met Hannie van Beelen zorg ik dus vijfmaal per week voor de warme maaltijd We doen op maat de boodschappen bij de ‘benedenburen’ want ik wil niks weggooien. Eigenlijk heb ik dit project net zo hard nodig als dit project mij.”
Voor de uitvoering van ‘Twiedrie’ zijn er contacten met Welzijnskwartier en voor de realisering van dit project was er financiële ondersteuning van het Maagdenhuis en Fonds 1818. Van Dam: ,,Mensen moeten gaan inzien dat we weer moeten leren om echt naar elkaar om te zien, omdat de verzorgingsstaat van vroeger niet meer bestaat. Daarom zijn wij dit steunpunt voor ouderen in de Poolster begonnen.”

Wensenlijstje voor later

De zeer gedreven Van Dam heeft ook nog een duidelijk wensenlijstje: ,,Wat zou het mooi zijn als hier een praktijkondersteuner van een huisarts één keer per week spreekuur kan houden. De afstand naar hun huisarts is niet voor alle bewoners makkelijk overbrugbaar. En het zou ook mooi zijn als zorgverleners deze zorg nog beter op elkaar en de bewoners kunnen afstemmen. Denk alleen maar aan de tijdstippen waarop onze bewoners het liefst hulp ontvangen. Je moet in je leven toch wat te wensen hebben? Maar het is zeker geen sinterklaaslijstje, het zijn echte wensdromen.” Participatie is hier in ‘Twiedrie’ door Van Dam en de andere vrijwilligers in de Poolster echt vet en met hoofdletters geschreven.

Terug naar overzicht
Reacties