Menu
Terug naar overzicht

Kabinet laat 3500 woningen bouwen voor vluchtelingen

Geplaatst op 25-11-2015

Het kabinet trekt geld uit voor de bouw van 3500 extra woningen voor vluchtelingen. Dat bevestigen Haagse bronnen aan Nieuwsuur. Met dat geld worden kantoren omgebouwd tot woonruimten en worden nieuwe prefab-woningen neergezet.

Zo’n 16.000 vluchtelingen hebben op dit moment recht op een eigen huis, maar omdat er een tekort is stromen ze niet door. Daardoor houden ze een plek in een asielzoekerscentrum bezet.

De bouw van de 3500 woningen is onderdeel van een akkoord tussen het kabinet, provincies en de gemeenten dat binnenkort gesloten wordt. Per woning zullen gemiddeld vier vluchtelingen worden gehuisvest. Het kabinet denkt erover na om gemeenten die meewerken te belonen en die niet meewerken te beboeten. Hoe dat moet gebeuren, is nog niet duidelijk.

De gemeenten hadden ook gevraagd om geld voor taallessen voor vluchtelingen in de opvang. Het kabinet wil echter alleen taallessen gaan betalen voor mensen die een verblijfsvergunning hebben.
Extra kosten

De gemeenten vragen al langer om meer geld voor de opvang. Omdat er op verschillende plekken tijdelijke crisisopvanglocaties nodig zijn, maken ze extra kosten.

Vorige maand werd al bekend dat het Rijk, de gemeenten het komende half jaar willen proberen om 10.000 vluchtelingen met een verblijfsstatus van asielzoekerscentra over te plaatsen naar gemeenten.

Terug naar overzicht
Reacties