Menu
Terug naar overzicht

Wat je moet weten over nieuwe regels voor BKR-registraties

Geplaatst op 01-12-2016

Bureau Krediet Registratie (BKR) gaat kredieten vanaf december 2016 anders registreren.
BKR houdt onder meer bij welke leningen en doorlopende kredieten consumenten hebben afgesloten.

Het bureau heeft data over persoonlijke leningen, aankopen op afbetaling, de mogelijkheid om rood te staan, creditcards, betalingsachterstanden op de hypotheek, schuldregelingen en private-leaseregelingen.
Kredietverstrekkers kunnen aan een registratie zien of een consument al leningen heeft afgesloten en die ook terugbetaalt. Dit moet het makkelijker maken om in te schatten of het verstandig is om aan deze consument een krediet te verstrekken.
De wijzigingen per december hebben te maken met een Europese richtlijn die in de Nederlandse wet is ingevoerd.

BKR gaat per december ook lagere kredietbedragen bijhouden.

Het gaat om kredieten van meer dan 250 euro. Iedereen die meer dan 250 euro rood kan staan, zal dan in de registratie opgenomen worden.
Nu registreert BKR alleen kredieten van minimaal 500 euro.

Het bureau kijkt ook naar kredieten met een kortere looptijd.

BKR gaat vanaf december kredieten met een looptijd van minstens een maand registreren. Nu krijgen alleen kredieten met een looptijd van meer dan drie maanden een vermelding.
BKR doet dit om problemen rondom schulden te verminderen. “Mensen die betalingsproblemen hebben, stapelen vaak korte schulden. Deze wijziging voorkomt stapeling van onzichtbare, korte kredieten”, aldus de organisatie.

Per december geldt geen bovengrens meer.

Tot december houdt BKR alleen kredieten tot 100.000 euro of 175.000 euro bij. De bovengrens varieert per soort krediet.

Vanaf december worden alle kredieten boven de 250 euro bijgehouden.

Volgens BKR verandert er in de praktijk weinig.

Het wordt volgens het bureau voor consumenten door de wijzigingen niet lastiger om een krediet af te sluiten. Ook heeft het geen invloed op het maximale hypotheekbedrag dat geleend kan worden.
“Als je een krediet of hypotheek afsluit, dien je al je bestaande leningen en kredietfaciliteiten aan de geldverstrekker op te geven. Of die nu bij BKR geregistreerd staan of niet”, stelt het bureau. “Voor de hoogte van de lening of hypotheek maakt dat na 1 december geen verschil.”

Bijna alle volwassen Nederlanders zijn al bij BKR geregistreerd.

In een reactie op het nieuws dat de registratie wordt aangepast, hebben veel consumenten aan hun bank gevraagd of hun limiet voor rood staan aangepast kan worden.
Maar de kans is groot dat zij al een registratie hebben. Ruim acht miljoen consumenten zijn namelijk al bekend bij het bureau.

Negen van de tien geregistreerden hebben overigens een positieve registratie. Dit kan kredietverstrekkers er juist toe bewegen om wel krediet te verstrekken, omdat uit zo’n registratie blijkt dat de consument zijn rekeningen op tijd betaalt.

Door: NU.nl

Terug naar overzicht
Reacties