Menu
Terug naar overzicht

Nijmegen stopt stijgende huren

Geplaatst op 04-03-2016

Nijmegen kampte de afgelopen jaren met een explosie van de huurprijzen die grote gevolgen had voor de armste huishoudens.

Om die reden hebben Nijmeegse corporaties op aandringen van de politiek huurverhoging afgeremd. Wethouder Bert Velthuis (SP) is tevreden, maar zou graag een nog sterkere positie voor de huurder zien.

Betaalbaarheid van Nijmeegse huurwoningen staat hoog op de agenda. Huurprijzen gaan daarom voorlopig alleen met de inflatie mee en daarbovenop komt in bepaalde gevallen maximaal 1 procent extra aan huurstijging. Velthuis: ‘De coalitiepartijen van Nijmegen hebben elkaar gevonden in duurzaamheid en betaalbaarheid van woningen. Fors stijgende huurprijzen horen daar niet bij.’

Bij het realiseren van de het nieuwe huurprijzenbeleid is Johan Noppe, voorzitter van Platform Nijmeegse Wooncorporaties, een belangrijke kracht bij zowel de uitvoering als het overleg met gemeente. Koos Donné is binnen het ambtelijk apparaat van Nijmegen één van de belangrijkste uitvoerende krachten als programmamanager Wonen. Hij zet zich namens de gemeente op dit gebied in voor duurzaamheid en betaalbaarheid.

Omdat wonen een aangelegenheid is die regionaal overleg vergt, schuift Velthuis regelmatig aan in een overleg tussen wethouders uit omliggende gemeenten en gedeputeerde Josan Meijers van provincie Gelderland. Voor politieke steun heeft Velthuis een waardevolle bondgenoot gehad aan Pepijn Boekhorst, fractievoorzitter GroenLinks.

Jarenlang omhoog

De huurprijzen in de laagste categorie zijn jarenlang omhoog gegaan. Velthuis: ‘Een goedkope huurwoning is nog amper te krijgen in Nijmegen. Daardoor is de armste doelgroep soms meer dan 50 procent van het inkomen kwijt aan huur.

Terug naar overzicht
Reacties