Menu
Terug naar overzicht

Oplossing nabij voor bouwprojecten in de knel door stikstofcrisis

Geplaatst op 04-10-2019

Een oplossing om bouwprojecten door te laten gaan die door de regels over stikstofuitstoot gevaar lopen is nabij. Vandaag wordt er uitsluitsel verwacht van het kabinet, melden verschillende media.
De coalitie heeft gisteravond hier uitgebreid over gesproken en het overleg gaat vandaag verder, over precieze maatregelen deden de partijen gisteravond geen uitspraken. Aan de NOS laat VVD-fractievoorzitter Dijkhoff weten dat er “schot in zit” en dat er “stappen zijn gezet”. Verschillende media melden dat de maatregelen vandaag naar buiten zullen worden gebracht. Rob Jetten (D66) liet gisteravond weten aan het ANP dat “de ministerraad het morgen verder gaat afronden”.

Een genoemde oplossing zou interne saldering zijn. Daarbij zou tijdens de bouw tijdelijk meer stikstofuitstoot kunnen worden toegestaan, als dat achteraf gecompenseerd wordt doordat huizen energie-neutraal zijn.
Brandbrief: duizenden banen op de tocht
Eerder deze week stuurde brancheorganisaties NEPROM en NVB al een brandbrief naar het kabinet met daarin de oproep om snelle maatregelen specifiek gericht op de woningbouw om, zoals zij het omschrijven, een ‘dreigende woningbouwcrisis’ af te wenden door de aanhoudende stikstofproblematiek. Als nu niet wordt ingegrepen blijft de woningproductie volgens beide verenigingen op 40.000 woningen steken, in plaats van de noodzakelijke 75.000. Daarmee loopt het woningtekort per eind 2020 op naar 350.000 woningen.
Ook bij bouwbedrijven knelt het, NEPROM en NVB signaleren de eerste financiƫle problemen bij bouwbedrijven als gevolg van de stikstofproblematiek en zij verwachten binnen enkele maanden de eerste faillissementen. Zonder ingreep staan volgens hen tienduizenden banen in de bouw op de tocht.

Weinig handvatten

Tijdens de persconferentie vorig week, toen het Adviescollege Stikstofproblematiek hun eerste rapport uitbrachten met korte termijn adviezen was er voor de bouw weinig aandacht. Ook concrete handvatten bleven uit. In het rapport werd wel geopperd dat er in de bouw winst is te behalen door modulair, energieneutraal, circulair en natuur inclusief te bouwen en beter gebruik van innovatieve technieken en materialen te maken. Of hoe Remkes het tegen VJ uitdrukte: ‘Bouwsector moet bij zichzelf te rade gaan’.

Terug naar overzicht
Reacties