Menu
Terug naar overzicht

Ouderen met laag inkomen grijpen naast zorgwoning

Geplaatst op 23-05-2016

Zorgbehoevende ouderen met een laag inkomen kunnen nauwelijks terecht in zorgwoningen, maar zijn aangewezen op verpleeghuizen. Daardoor blijven veel zorgwoningen leegstaan, meldt televisieprogramma De Monitor.

Sinds begin dit jaar zijn woningcorporaties verplicht om hun woningen passend toe te wijzen. Dat betekent voor ouderen met een laag inkomen dat ze niet in aanmerking komen voor relatief dure zorgwoningen. De overheid wil daarmee hoge kosten aan huurtoeslagen voorkomen.

Doordat er maar weinig goedkopere zorgwoningen zijn, blijft er voor ouderen met lage inkomens weinig keuze. Ze kunnen alleen naar verpleeghuizen, maar ook dat is niet eenvoudig.

Gevolg is dat veel zorgwoningen nu dus niet worden verhuurd, zeggen zorginstellingen Norschoten en ZZG zorggroep tegen De Monitor.

‘Tussen wal en schip’

Volgens ZGG zorggroep zegt minister Blok dat de hulpbehoevende ouderen aan moeten kloppen bij verpleeghuizen, maar de plekken daar worden volgens ZZG-bestuurder Hans Vos snel afgebouwd. “Die ouderen vallen dus tussen wal en schip.”

De minister laat aan het televisieprogramma weten dat “juist ook mensen met een laag inkomen en een zware zorgbehoefte betaalbaar moeten kunnen wonen”.

Terug naar overzicht
Reacties