Menu
Terug naar overzicht

Praktijkproblemen passend toewijzen

Geplaatst op 27-01-2016

Een vrouw uit het Zuid-Hollandse Nieuw-Beijerland kreeg haar droomwoning niet, omdat de huurprijs volgens de corporatie 71 cent in de maand te duur voor haar was. Dat schrijft het Algemeen Rotterdams Dagblad. De corporatie wijst naar de wet, terwijl corporaties zelf over de hoogte van de huurprijs gaan.

Sinds 1 januari 2016 moeten corporaties ‘passend toewijzen’. Dat houdt in dat corporaties voor 95% van de woningen die ze aan huurtoeslagontvangers aanbieden, een huurprijs onder de zogenoemde aftoppingsgrens (afhankelijk van de gezinssamenstelling net boven of net onder de € 600) vragen.

Te hoge huur

De bedoeling is dat corporaties woningen niet te duur aanbieden aan huurders met een smalle beurs. Dat is hard nodig, blijkt wel uit recente cijfers. Gemiddeld 21,6% van alle vrijkomende sociale huurwoningen werd tussen 2012 en 2014 te duur toegewezen. Bij woningcorporaties met meer dan 25.000 woningen lag dat gemiddelde zelfs op 22,7%. Door corporaties te verplichten woningen die ze aanbieden aan huurtoeslagontvangers, onder de aftoppingsgrens aan te bieden, moeten veel corporaties de huur van een deel van de woningen verlagen.

Wat zegt de wet?

In het Algemeen Dagblad laat Nettie van der Belle weten dat ze een woning niet krijgt omdat de woning iets duurder is dan de voor haar geldende aftoppingsgrens. Maar de wet schrijft slechts voor dat 95% van aan huurtoeslagontvangers aangeboden woningen, een huurprijs onder de aftoppingsgrens heeft. De hoogte van de huur voor een woning bepaalt de corporatie zelf. Die kan dus best 71 cent omlaag.

Praktijkproblemen passend toewijzen

De Woonbond is voorstander van passend toewijzen, maar ziet in de praktijk veel zaken fout gaan. Prijzen voor niet-huurtoeslagontvangers worden soms verhoogd, waardoor mensen die net niet in de aanmerking komen voor huurtoeslag een erg hoge huur moeten betalen. Corporaties kiezen hier zelf voor. Ze kunnen er ook voor kiezen over de hele linie goedkoper aan te bieden. Een ander probleem dat zich voor kan doen is dat er minder woningen aangeboden worden aan huurtoeslagontvangers.

Slagingskansen

Bij het invoeren van de passend toewijzen is afgesproken dat de slagingskansen voor huurtoeslagontvangers niet mogen afnemen. Er mogen dus niet minder woningen aan deze groep worden toegewezen, met het argument dat er ‘te weinig woningen met een lage huur zijn’. De Woonbond vindt het van belang dat er goed gekeken wordt of dit in de praktijk niet toch gebeurt.

Problemen? Meld het ons

De Woonbond wil het komende jaar goed in de gaten houden hoe het nieuwe beleid uitpakt. U kunt uw ervaring met passend toewijzen kwijt op het Meldpunt Huuralarm.

Terug naar overzicht
Reacties