Menu
Terug naar overzicht

Premie bij verhuizing naar kleiner

Geplaatst op 06-08-2016

De gemeente Den Haag biedt kleine huishoudens die bij verhuizing een grote sociale huurwoning achterlaten sinds kort een verhuispremie van 6000 euro en hulp van een wooncoach aan. Door huurders die kleiner willen wonen zowel een financiële vergoeding als hulp te bieden hoopt de gemeente dat er meer woningen beschikbaar komen voor grote gezinnen.

Huishoudens van maximaal 3 personen die bij verhuizing een sociale huurwoning van minimaal 5 kamers en 80m2 woonoppervlak achterlaten kunnen een ‘doorstroompremie’ van 6000 euro aanvragen en een beroep doen op begeleiding van een wooncoach. Als beoogde gebruikers van de regeling heeft de gemeente senioren in gedachten, maar ook gezinnen waarvan (bijna) alle kinderen het huis uit zijn. De hoogte van de doorstroompremie is vergelijkbaar met de wettelijke verhuiskostenvergoeding die huurders krijgen als zij vanwege sloop of ingrijpende renovatie gedwongen worden om te verhuizen.

Voortzetting van eerder beleid

De Haagse regeling ging in juli 2016 van start, maar in eerdere jaren had Den Haag al vergelijkbare regelingen om groot wonende huishoudens tot verhuizen te verleiden. Door opnieuw een regeling aan te bieden hoopt de gemeente uiteindelijk meer dan honderd woningen vrij te krijgen voor grote gezinnen die een sociale huurwoning nodig hebben. In eerdere jaren heeft dat ook een beetje geholpen: dankzij de eerdere regelingen nam de slaagkans voor grote gezinnen toe.

Regelingen in andere gemeenten

Ook veel andere gemeenten hebben regelingen die ervoor moeten zorgen dat er grote huurwoningen vrijkomen. Zo heeft de gemeente Amsterdam onlangs de regeling ‘van Groot naar Beter’ vernieuwd. Binnen die regeling kunnen huurders die een woning van 70m2 of groter achterlaten een beroep doen op begeleiding en de garantie krijgen dat de huurprijs van hun nieuwe woning niet hoger wordt dan de huurprijs van de woning die zij achterlaten. Ook met het concept ‘wooncoach’ of ‘verhuisadviseur’ -persoonlijke begeleiding voor senioren met een  verhuiswens- wordt in meerdere gemeenten geëxperimenteerd.  Onder andere Zandvoort, Amersfoort en Utrecht hebben daar ervaring mee.

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties