Menu
Terug naar overzicht

Rotterdam gaat politiegegevens gebruiken om aso-bewoners te weren

Geplaatst op 01-09-2016

De gemeente Rotterdam wil vanaf volgend jaar asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners gaan weren uit achterstandswijken. Volgens de Volkskrant wil de stad met de maatregel voorkomen dat er nog meer overlastgevers in wijken komen te wonen waar al veel problemen zijn.

“De gemeente wil straten en wijken waar het al roerig is, een adempauze geven door de instroom van mogelijke nieuwe problemen te stoppen”, zegt een gemeentewoordvoerder in de krant. Op 1 januari gaat¬†een wet in die het voor gemeenten mogelijk maakt om nieuwe bewoners te weigeren op basis van politiegegevens.

Rotterdamwet

Nieuwe huurders kunnen bij corporaties, maar ook bij particuliere verhuurders worden geweerd dankzij de uitbreiding van de zogenoemde  Rotterdamwet. Ook andere gemeenten in Nederland hebben daardoor de mogelijkheid om nieuwe bewoners van probleemwijken te screenen.

De burgemeester mag dan de politiegegevens inzien van de laatste vier jaar over onder meer overlast, geweld, intimidatie van buren, openbare dronkenschap en geradicaliseerd gedrag. De Rotterdamse gemeenteraad kan kiezen of de screening van nieuwe bewoners gebeurt op basis van politiegegevens of met een Verklaring Omtrent Gedrag.

Andere gemeenten

Minister Blok van Wonen wil gemeenten met de wetsaanpassing de mogelijkheid geven om notoire overlastgevers, criminelen en geradicaliseerde mensen te weren uit wijken, straten of wooncomplexen waar al grote problemen zijn.

Wethouders van de gemeenten in de regio Rijnmond bespreken binnenkort of het ze Rotterdamse beleid willen overnemen. Ook Nijmegen, Den Bosch en enkele andere gemeenten denken erover na om asociale en criminele bewoners te weren uit achterstandswijken.

Terug naar overzicht
Reacties