Menu
Terug naar overzicht

Scheefwoner verhuist vaker naar koopwoning of vrije sector

Geplaatst op 07-07-2016

Het aantal huurders met een midden- of hoger inkomen in sociale huurwoningen nam tussen 2012 en 2015 met een kwart af. Hun aandeel daalde naar 20 procent. Een verband met de inkomensafhankelijke huur is er vooralsnog niet. Dit staat in de evaluatie van de effecten van de maatregel die minister Blok op 6 juli naar de Tweede Kamer stuurde.

Uit de evaluatie blijkt dat ‘goedkope’ scheefwoners vaker verhuizen naar een koopwoning of huurwoning in de vrije sector. Dit lijkt vooral te komen door strengere toewijzingseisen voor woningen in de gereguleerde sector. Een verband met de invoering van de inkomensafhankelijke huur is volgens de onderzoekers van Rigo niet vast te stellen.

Geen verband met inkomensafhankelijke huur

Woningcorporaties en andere verhuurders kunnen sinds 2013 een extra huurverhoging vragen aan bewoners met een midden- of hoger inkomen. Uit de evaluatie blijkt dat de helft van de scheefwoners de afgelopen jaren een inkomensafhankelijke huurverhoging kreeg. Tegelijkertijd concluderen de onderzoekers dat deze huurders niet vaker zijn doorgestroomd dan scheefwoners die geen extra huurverhoging kregen. De maatregel heeft er wel voor gezorgd dat de huren bij scheefwoners meer in overeenstemming zijn met de kwaliteit van de woning. De minister verwacht dat de inkomensafhankelijke huur de komende jaren wel zal leiden tot meer doorstroming.

Huurders met een laag inkomen hebben de afgelopen jaren ook huurverhogingen boven inflatie gehad. Dit heeft het aantal ‘dure’ scheefwoners doen toenemen. Over deze groep gaat de evaluatie niet.

Terug naar overzicht
Reacties