Menu
Terug naar overzicht

Servicekosten voor groenonderhoud soms onterecht

Geplaatst op 01-02-2016

Een Amsterdamse woningcorporatie mag de onderhoudskosten van een binnentuin niet doorberekenen in de servicekosten van huurders die slechts uitkijken op de tuin. Dat bepaalde de rechtbank vorige week.

Een bewoonster vocht de hoogte van de servicekosten aan bij de Huurcommissie. Die besliste dat er sprake was van een ‘kijktuin’ waarvoor de huurster niet hoeft te betalen. Vervolgens heeft de kantonrechter zich over de zaak gebogen. Die is het eens met het oordeel van de Huurcommissie. De huurster hoeft niet bij te dragen in de onderhoudskosten voor groen dat zij niet mag gebruiken.

Gunstige uitspraak voor huurders in eerdere zaken

Huurders hebben in eerdere zaken bij de Huurcommissie of de rechter ook gelijk gekregen in het aanvechten van servicekosten voor groenonderhoud. Voor het onderhoud van een binnentuin waar je als huurder niet in mag hoef je niet te betalen. Ook voor onderhoud van groen dat juist voor iedereen toegankelijk is mogen verhuurders geen servicekosten berekenen.

Huurcommissie of rechter

Kijkt u ook uit op een tuin waar u niet in kunt, of juist op openbaar toegankelijk groen? En betaalt u daarvoor via de servicekosten? Dan kunt u de Huurcommissie of de kantonrechter inschakelen als uw verhuurder de afrekening niet wil aanpassen. Huurders van niet-geliberaliseerde woningen kunnen terecht bij de Huurcommissie, en daarna eventueel bij de kantonrechter. Geliberaliseerde huurders moeten direct naar de kantonrechter.

Meer over servicekosten

Meer over wat er wel en niet mag in de berekening van servicekosten leest u in de Woonbondbrochure Servicekosten. Hebt u advies nodig over het al dan niet voorleggen van een geschil aan de Huurcommissie of rechter? Bel dan naar de Huurderslijn (de adviesdienst voor Woonbondleden) of stap binnen bij een Wijksteunpunt Wonen of huurteam in uw omgeving.

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties