Menu
Terug naar overzicht

SHD zet vraagtekens bij woonlastenonderzoek

Geplaatst op 23-09-2018

Voor het bestuur van de Stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’ zijn de vraagtekens bij het woonlastenonderzoek van woningcorporatie Dunavie zo groot dat men hier niet verder aan kan meewerken. Januari 2015 werden de uitkomsten van het eerste woonlastenonderzoek onder Dunavie-huurders door de Woonbond gepresenteerd. Een 25% van de deelnemers bleek toen onder de landelijk gehanteerde armoedegrens te leven. Voor de SHD een reden om al eerder voor dit najaar 2018 te pleiten voor een gelijke tweede uitvoering. ,,Uitkomsten die zeker leidend zouden kunnen zijn voor nieuwe vast te stellen huren in 2019, maar niet onder deze condities”, aldus Cees Oostindie de voorzitter van de SHD.

De SHD wilde net als vier jaar geleden de Woonbond het onderzoek laten uitvoeren om de uitkomsten goed te kunnen vergelijken. Oostindie: ,,Appels moet je met appels vergelijken en niet met peren.” Maar woningcorporatie Dunavie en de gemeente Katwijk wilden hier niet in meegaan en kozen voor een ander bureau om dit tweede woonlastenonderzoek uit te voeren. En wie als Dunavie-huurder geen e-mailadres heeft, moet zelf een papieren vragenlijst ophalen, invullen en opsturen. Maar ze kunnen ook bellen om het alsnog per post toegestuurd te krijgen.

Bezwaren van de SHD

Oostindie: ,,Maar dat is dan wel een groep huurders in de grootte van ongeveer een derde van de ruim zevenduizend huurwoningen van Dunavie. En juist in die groep zitten veel senioren en die moeten nu naar Dunavie of het gemeentehuis om hun vragenlijst op te halen of ervoor gaan bellen. Waarom krijgen zij die niet gewoon simpelweg in briefvorm thuisbezorgd? Waarom zo’n drempel opwerpen bij zo’n belangrijk onderzoek? Je wilt toch met z’n allen dat zoveel mogelijk huurders reageren? Zijn deze huurders dan geen simpele postzegel en antwoordenvelop met antwoordnummer waard? Als bestuur van de SHD begrijpen we dit echt niet. We hebben er in onze bestuursvergadering uitvoerig over gesproken en uiteindelijk besloten dat we aan deze invulling van het woonlastenonderzoek onze naam echt niet kunnen verbinden.”   

Op zoek naar de SHD?

Wilt u meer weten over het werk van de SHD, en naast lokaal- ook landelijk nieuws volgen over wonen en huren, kijk dan op hun kleurrijke en zeer informatieve website www.shdeduinstreek.nl.

Terug naar overzicht
Reacties