Menu
Terug naar overzicht

Stijging huurprijzen in vrije sector zet door

Geplaatst op 13-09-2016

De gemiddelde prijs per vierkante meter voor een huurwoning in de vrije sector is in het tweede kwartaal met 5,9 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar.
Daarmee zet de stijging van huurprijzen in Nederland versneld door, schrijven makelaarsvereniging NVM en Vastgoedmanagement Nederland (VGM) dinsdag in een rapport over de woningmarkt.

Gemiddeld kost een verhuurde woning 9,95 euro per vierkante meter. Voor een hele woning komt het bedrag uit op 978 euro, een stijging van 0,7 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. Dit wijst erop dat er vooral meer kleinere woningen worden verhuurd, aldus de organisaties.

Regionaal zijn er flinke verschillen te zien. In de provincie Noord-Holland gingen de prijzen per vierkante meter met bijna 13 procent omhoog, wat voor een groot deel toe te schrijven is aan prijsstijgingen binnen de gemeente Amsterdam.

“De oververhitting van de woningmarkt in Amsterdam laat zich dus ook gelden op de (vrije) huurmarkt”, aldus NVM en VGM. Ook in de provincie Utrecht liggen de huurprijzen gemiddeld ruim boven de huurprijzen in de overige provincies.

In de provincie Zuid-Holland zijn de prijzen per vierkante meter vergeleken met vorig jaar met bijna 4 procent gedaald. Vooral in de gemeente Den Haag vallen de prijzen flink lager uit. In Rotterdam zijn ze ongeveer even hoog als een jaar eerder.

Nijpend tekort

Er is dringend behoefte aan meer huurwoningen in de vrije sector. Vooral in de grote steden is een nijpend tekort in het zogeheten middensegment huurwoningen, stellen NVM en VGM verder.

Vanwege striktere regelgeving bij de toewijzing van sociale huurwoningen en maatregelen om de doorstroming op de huurmarkt te bevorderen, zijn steeds meer huishoudens aangewezen op de vrije sector. Daarbij komt dat voor het kopen van een huis ook steeds strengere regels gelden, waardoor de druk op de vrije sector verder toeneemt.

Volgens de verenigingen moeten Rijk, gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen betere afspraken maken over hoe ze het aanbod van huurwoningen in de vrije sector beter kunnen afstemmen op de behoefte.

Maatregelen die volgens VGM getroffen moeten worden zijn onder meer het toewijzen van bouwlocaties voor huurwoningen in de vrije sector.

In woningbouwplannen zou daarbij een substantieel aandeel woningen moeten worden opgenomen voor de vrije sector. Daarnaast zou de verkoop van duurdere corporatiewoningen gestimuleerd moeten worden.

Door: NU.nl/ANP

Terug naar overzicht
Reacties