Menu
Terug naar overzicht

Veel onderhoudsklachten huurwoningen

Geplaatst op 10-01-2017

Veel huurders hebben moeite hun woning warm te stoken of kampen met schimmel in de woning, blijkt uit een onderzoek van de NOS en de regionale omroepen.

Van de huurders die reageerden op de enquête, vindt een op de vijf dat zijn woning slecht onderhouden is. Bijna de helft zegt last te hebben van vocht of lekkage en het huis niet altijd warm te krijgen. Aan het onderzoek deden ruim 8.500 huurders mee.

Herkenbare klachten

In verband met de verhuurderheffing zijn huurders fors meer huur gaan betalen, terwijl er minder geïnvesteerd is in onderhoud en woningverbetering. De Woonbond herkent de klachten die naar voren komen uit het onderzoek. De Huurderslijn, de juridische ledendienst van de Woonbond, wordt jaarlijks veel gebeld met vragen over  gebreken aan de huurwoning.

Huurcommissie

Als de verhuurder de gebreken niet oplost kunnen sociale huurders naar de Huurcommissie stappen. ‘Die kan besluiten tot tijdelijke huurverlaging oplopend tot 40 procent. Dat is een goede stok achter de deur om achterstallig onderhoud aan te pakken,’ aldus Marcel Trip van  de Woonbond. In 2015 behandelde de Huurcommissie zo’n 2.000 onderhoudszaken en werden de huurprijzen gemiddeld met 243 euro per maand verlaagd.

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties