Menu
Terug naar overzicht

Waarom krijg ik als alleenstaande oudere geen geschikte huurwoning?

Geplaatst op 22-07-2016

Als alleenstaande oudere vrouw krijg ik geen geschikte huurwoning, omdat de woningcorporatie mij die niet mag geven. Hoe zit dat?

Het is vaak niet gemakkelijk om een goede huurwoning te vinden. Goedkope huurwoningen zijn schaars. Kiezen voor iets duurders mag soms niet, omdat er regels zijn die dat verbieden. Sinds 2016 moeten woningcorporaties rekening houden met de ‘passendheidstoets’. Daarom krijgt u geen woning, hoewel u die wel kunt betalen.

Uw situatie is als volgt: u heeft een inkomen uit AOW en pen-sioen van ongeveer 20 duizend euro per jaar. Daarnaast beschikt u over 60 duizend euro spaargeld. Zo’n scheve verhouding tussen een laag inkomen en een behoorlijk vermogen komt vaker voor bij oudere vrouwen. Zij hebben lange tijd niet gewerkt en hebben uit een echtscheiding of de eerdere verkoop van een eigen woning geld overgehouden.

Nu klopt u aan bij de woningcorporatie voor een huurwoning. Op grond van uw lage inkomen zou u recht hebben op huurtoeslag. In dat geval mag de woningcorporatie u alleen een woning geven met een maximale huur van 575 euro. Dat wordt de passendheidstoets genoemd. Die is in 2016 ingevoerd om te voorkomen dat mensen met een laag inkomen in duurdere huizen gaan wonen, waardoor de overheid meer huurtoeslag moet gaan betalen. Dat is logisch en rechtvaardig.

In uw geval pakken de regels slecht uit. U heeft op grond van uw vermogen namelijk geen recht op huurtoeslag. Als u dus duurder wilt gaan wonen, dan betaalt de overheid daar niet aan mee. U heeft er ook het geld voor.

Het is vreemd: u mag geen duurdere woning hebben, omdat u op grond van uw inkomen recht heeft op huurtoeslag. Maar door uw vermogen heeft u daar echter geen recht op.

Is hier een oplossing voor?

Ga praten met de woningcorporatie, toch een instelling met een maatschappelijke functie. Misschien is er een woning waarvan de huur verlaagd kan worden tot onder de maximale huurgrens.

U kunt ook een brief schrijven aan een lid van de Tweede Kamer. Dat is een democratisch recht, net als de straat op gaan met een spandoek. Parlementsleden worden geacht contact te onderhouden met de kiezer. Hoe u dat doet, kunt u vinden op de website van de Tweede Kamer, onder het kopje ‘Uw mening telt!’.

Terug naar overzicht
Reacties