Menu
Terug naar overzicht

Werkbezoek deel 2 – Karel Doormanlaan, Katwijk

Geplaatst op 22-11-2019

Stoken voor de straat en nog meer knelpunten aan de Karel Doormanlaan

Met de tweede stop bij het wooncomplex Karel Doormanlaan met negentig woningen in Katwijk werden we gastvrij opgewacht door Wilma Guijt en Dirk Schaap, respectievelijk lid en contactpersoon van de bewonerscommissie van de SHD. Zij vertegenwoordigen als commissie ook nog eens de bewoners van de dertig huurwoningen in de Piet Heinlaan. We werden eerst meegenomen naar de woning van Schaap op nr. 9B van de Karel Doormanlaan. Bij de klim naar boven in het trappenhuis maakte Guijt ons direct attent op de kwaliteit van de voordeuren, of beter gezegd het gebrek aan kwaliteit. ,,Daar kan een potentiële inbreker niet eens een briefje tussen deur en deurpost knellen om te checken of de bewoners thuis zijn want elk briefje valt zo naar beneden”, werd er schamper opgemerkt. Absoluut geen visitekaartje zo’n voordeur, ook al dateert deze flat uit de typische jaren vijftig bouw.

Jonge en enthousiaste bewonerscommissieleden
Waar aan de buitenkant van de flat Schaap al toonde dat het voegwerk er niet al te best uitzag, het hang- en sluitwerk bij de kozijnen ook geen voldoende meer kon
scoren na de plaatsing in 1986 en er ook zeker tien jaar niet was geschilderd,
deed hij wel vol trots de sleutel in het slot om ons zijn gezellige en sfeervol
ingerichte woning te tonen. Schaap: ,,We zitten sinds 2013 in deze
bewonerscommissie omdat we het beste voor hebben met ons complex. Maar waar we
vooral op zitten te wachten is de komst van Dunergie want we stoken hier echt voor
de straat. De ventilatieroosters in het raam sluit ik het liefste af en op mijn
slaapkamer staat een elektrisch kacheltje om het wel warm te kunnen stoken. Ik
geloof dat ik wel een € 120,- aan vaste maandelijkse energielasten hier heb.”
,,En het is hier ook niet alleen vochtig, maar ook zeer gehorig, want ik woon
hier beneden Dirk en zittende op toilet kan ik gewoon met hem kletsen. Je hoort
hier echt alles van elkaar”, zo deed Guijt ook nog een hoorbare duit in het alom
bekende zakje.

‘Saamhorigheid moeilijk te bereiken in ons complex’
Schaap: ,,We hebben best goed contact met Dunavie, maar er blijven best vele vragen hangen. We willen gewoon weten waar we aan toe zijn. Wanneer zijn we bijvoorbeeld aan de beurt voor groot onderhoud en Dunergie?” De bewonerscommissie kreeg ook niet de handen op elkaar om externe schoonmaak in het portiek te realiseren waardoor Schaap en Guijt maar zelf geregeld de schoonmaakhanden uit de mouwen steken. Guijt: ,,Het is vaak een kwestie van geld bij die andere bewoners waar ook de samenstelling van verandert wat de kwaliteit van wonen ook niet altijd verbetert. Maar we moeten roeien met de riemen die we hebben.”
strong>Groene gehekte woonomgeving
Op weg naar de tuin om de flat wees Schaap zijn gasten ook nog even subtiel op de hellingbaan naar de berging in de kelder: ,,Daar kan ik met mijn scooter niet vanaf, is veel te smal en te steil en echt gebouwd voor de fietsen van de vijftiger jaren. Nu staat mijn scooter dag en nacht voor de deur omdat er in de Dunavie-berging aan de overkant van de straat louter plek is voor scootmobielen maar… die staan er niet of niet altijd. En Katwijk aan Zeese zoute lucht en mijn scooter permanent buiten is echt geen goede combinatie.” In het heerlijke herfstzonnetje toonden Guijt en Schaap aansluitend hun gasten het geplaatste hekwerk van kastanjehout waarmee de groenvoorziening achter hun flat sinds kort werd afgeschermd. En dat het soms niet even slim was geplaatst, was meer dan duidelijk. De stille omgang om de flat, kijkende ook even bij de flats aan de Piet Heinlaan, gaf de gasten een prima beeld van hun woonomgeving.

                 

‘We komen erop terug’
Normaliter oogt zo’n zinsnede net als ‘we nemen het mee’ als een dooddoener, maar zeker niet in dit geval waar Pierre Sponselee en Annemarie Rook Dunavie vertegenwoordigden. Er waren weer vele aantekeningen en foto’s gemaakt door Rook waar ze zeker mee terugkomen naar de twee jonge, enthousiaste bewonerscommissieleden. Schaap: ,,De plek waar we wonen is prima, maar we hopen dat er met dit bezoek wel wat gaat gebeuren om de woonkwaliteit in ons wooncomplex te verbeteren. En voor de duidelijkheid, we doen het absoluut niet voor onszelf, maar ook voor alle andere huurders in het wooncomplex aan de Karel Doormanlaan.” En na deze mooie slotzin werden weer de handen geschud en vertrokken de gasten naar de Secr. Varkevisserstraat in Katwijk aan Zee om met eigen ogen te zien en ook met eigen oren te kunnen horen hoe Dunergie daar wel is ingevoerd in die huurwoningen.

Foto’s: Gerard Bol.

Terug naar overzicht
Reacties

One thought on “Werkbezoek deel 2 – Karel Doormanlaan, Katwijk

  1. Ingrid Dreef | 23 nov 19 om 00:01 uur

    Ik vindt het een goede zaak dat wij eens gehoord worden. Mijn raam aan de voorkant gaat niet meer goed open. De deur bij het balkon is het marode. Het tocht overal. En dit alleen een kleine in blik.

Comments are closed.