Menu
Terug naar overzicht

Werkbezoek deel 4 – Prinses Beatrixlaan

Geplaatst op 26-11-2019

Dunavie hoort de Koestal-bewoners wel, maar luistert niet altijd

De vierde en laatste stop bij dit werkbezoek was maandagmiddag 4 november om 16.00 uur bij de bewonerscommissie van de SHD in de Koestal, een groep van veelal jongere bewoners die zich vooral ook inzet voor het vergroten van de leefbaarheid voor jong en oud(er) in deze oudere wijk in Katwijk. Dat vergroten van die leefbaarheid heeft dan ook zeker niet alleen maar te maken met de binnenkant van deze oudere huurwoningen. Deze strijdlustige en enthousiaste commissie zet zich in voor de huurders aan de Prinses Beatrixlaan met 36 woningen, de Prins Bernhardlaan met 112 woningen, de Prins Hendriklaan met 47 woningen en de Margrietlaan met 78 woningen. De bezoekers waren te gast bij Angelique Hogewoning – Rhijnsburger aan de Prinses Beatrixlaan 41 en zij werd bijgestaan door twee andere leden van de bewonerscommissie. Gezellig zittende in haar woonkamer verhaalden ze over hun wijk, een oudere wijk, die duidelijk achteruit gaat in diverse opzichten. Hogewoning: ,,En het is eigenlijk triest om te ervaren dat de communicatie met diverse medewerkers van Dunavie dan ook zo matig tot slecht verloopt.”

Een kleine opsomming van ontevredenheid

Namens de andere bewonerscommissieleden stak Hogewoning stevig van wal waar de gasten aandachtig luisterden en aantekeningen maakten waar nodig: ,,We hebben te maken met drugsoverlast in de wijk, burgemeester Visser heeft hierdoor onlangs ook een woning in de wijk laten sluiten waarop Dunavie later een man met andere problematieken in die woning herplaatste. Er is overlast op straat en… de woningen zelf? Wat dacht je van slecht en achterstallig onderhoud? Houtrot en schimmel door vochtproblemen, ontbreken van geluidsisolatie, geurproblemen, scheuren in het stucwerk, overlast van vliegen en tocht in de huizen waardoor we op energielabel F zitten. Dan begrijpt u vast en zeker ook wel de € 200,- aan maandelijkse stookkosten afgezet tegen de € 668,- huur die ik betaal. Ik woon nu vier jaar hier en ik zie het zeker niet verbeteren. En wat die communicatie vanuit Dunavie betreft, één dag voor de balkonrenovatie kregen we daar bericht over. Zo ga je toch niet met je huurders om, nee toch?”

De slingers bleven nog even in de tas

Pierre Sponselee en Annemarie Rook van Dunavie merkten ook duidelijk dat het een totaal ander verhaal was dan het vorige bezoek aan de Secr. Varkevisserstraat. Maar er kwam snel licht aan het einde van de tunnel want donderdag 7 november had deze bewonerscommissie een afspraak met Dunavie. Daar zou er worden gesproken over de CV-ketel van vijftien jaar oud, de slechte luchtcirculatie in de woningen, de te felle portiekverlichting waar een sensorinstelling niet mogelijk bleek te zijn naast nog wat andere kleine puntjes. ,,In zo’n overleg worden we als bewonerscommissie ook niet altijd echt vriendelijk behandeld door Dunavie, zo voelt het wel in ieder geval”, aldus Hogewoning. Sponselee benadrukte ook om gewoon vier keer per jaar een vast overleg in te plannen, alle knelpunten beluisterd hebbende. De accenten moeten dan volgens hem komen te liggen op een goede en respectvolle communicatie, het serieus nemen van genoemde problemen en een duidelijke agenda waarover je samen wilt spreken en samen duidelijke afspraken wilt maken.

‘Hier heb je ook mee te maken als bewonerscommissie’

Hogewoning pakte na deze tips naadloos de draad weer op gesteund door de andere commissieleden: ,,Zo mochten we van Dunavie op een stukje grond ons eigen moestuinproject starten wat best lekker liep in het begin, eindelijk iets positiefs in onze wijk. Zijn het dan toch enkele eigen huurders die het maar niks vinden dat gedoe. Er is dan ook niet veel contact met alle huurders, we proberen het wel door in de wijk ook mensen te verbinden met activiteiten. Een ander dingetje dat zijn dan toch de bedrijven die hier werkzaamheden komen verrichten. Ga ik op internet kijken dan lezen we veelal mindere recensies en meestal komen ze pas rond 10.30 uur aan en stappen ze midden op de dag om 15.00 uur al weer op. Nou, dan schiet het lekker op met zo’n klus.” Zo was er in de flats aan de Prins Bernhardlaan een duidelijk gevalletje van waterschade door lekkende rioleringen. ,,Wie gaat dat betalen voor die mensen nadat het weer is hersteld?”, vroeg een ander lid van de bewonerscommissie zich terecht af?
Rond 17.00 uur werd er afscheid genomen van elkaar met de constatering dat ook dit gesprek om een duidelijke terugkoppeling van Dunavie vroeg nadat de bewonerscommissie zelf met Dunavie gesproken heeft donderdag 7 november. Die toezegging ligt er klip en klaar van Sponselee en Rook dus voor dat deel mogen er al wel een paar slingers achter worden gelaten aan de Prinses Beatrixlaan 41.

Op weg naar de SHD langs een verkeersonveilige situatie

Er werd op weg naar het SHD-kantoor aan de Nassaudreef nog de blik geworpen op de parkeersituatie in de Mgr. Bekkersstraat in Katwijk aan den Rijn. De bewonerscommissie van dit wooncomplex was in februari 2018 ook betrokken bij het gesprek met de gemeente, RKBS de Horizon en omwonenden om die schoolomgeving veiliger te maken. Nu, bijna twee jaar later, worden de gemaakte plannen door de gemeente bijna van het papier naar de praktijk vertaald. En dat is hard nodig gezien deze twee foto’s van allereerst de overlast van op de stoep geparkeerde auto’s. Cees Oostindie van de betreffende bewonerscommissie: ,,Waar moeten mensen met een rollator of kinderwagen dan lopen? Midden op straat met gevaar voor eigen leven? Als ik elders in Katwijk zo mijn auto op de stoep parkeer krijg ik, terecht, een vette prent”. En wat te denken van de foto waar ouders hun kinderen met de auto naar deze school brengen waar andere kinderen op de fiets komen. ,,Dit zie ik twee keer daags voor mijn neus gebeuren als ik naar buiten kijk. Het is echt wachten op het eerste ernstige ongeval. Dus alleen maar goed als er nu eindelijk iets gaat gebeuren. En hopelijk ook met deze onzinnige parkeerproblemen in ons straatje”, aldus Oostindie.

Met dit vierde bezoek kwam er een einde aan het door de SHD georganiseerde werkbezoek samen met Dunavie aan vier wooncomplexen. Het mooie was dat we hier vier bewonerscommissies hebben gezien die staan voor hun wooncomplex en ook duidelijk bevlogen konden benoemen hoe samen met Dunavie de leefbaarheid en het veilig thuis wonen kan worden verbeterd. Het woord ‘terugkoppeling’ was bij dit werkbezoek door Dunavie een veel gebruikt zelfstandig naamwoord. Daar gaan deze bewonerscommissies en de SHD haar dan zeker aan houden. En daar is dan ook, Sponselee en Rook kennende, alle vertrouwen in dat dit ook echt goed gaat gebeuren.

Foto’s: Gerard Bol.

Terug naar overzicht
Reacties

One thought on “Werkbezoek deel 4 – Prinses Beatrixlaan

  1. C De Best | 28 nov 19 om 21:33 uur

    Die moestuin was geen toestemming voor gegeven dat was niet bekend bij de dunavie, nog minder overlegd met de des betreffende bewoners. Nu woon ik al jaren zelf in deze buurt heb nog nooit last van drugsoverlast gehad of vliegen en woon hier met veel plezier. Hoop dat deze huizen nog lang mogen blijven staan.

Comments are closed.