Menu
Terug naar overzicht

Windmolens steeds belangrijker leverancier van duurzame energie

Geplaatst op 29-02-2016

Het opwekken van elektriciteit met windmolens is vorig jaar met 20 procent toegenomen ten opzichte van 2014. Door de groei van windenergie wordt nu ruim de helft van hernieuwbare energie opgewekt door windmolens, blijkt maandag uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In totaal werd vorig jaar 13 miljard kilowattuur aan elektriciteit geproduceerd uit hernieuwbare bronnen. Dit is ongeveer 11 procent van het totale verbruik van elektriciteit in Nederland, dat is 1 procentpunt meer dan in 2014.

Zee

Windmolens waren in 2015 goed voor 7 miljard kilowattuur aan opgewekte elektriciteit. De molens op zee worden hierin steeds belangrijker, maar ook de hoeveelheid op land opgewekte energie neemt fors toe.

De toename hangt vooral samen met de groei van de capaciteit. Die kwam vorig jaar uit op 3.400 megawatt. Op het land steeg de hoeveelheid opgewekte energie van 380 naar 3.400 megawatt. Op zee is dit gestegen van 130 naar 360 megawatt.

Naast de groeiende productie met windmolens, nam ook het opwekken van energie met waterkracht en zonnepanelen toe. De productie van elektriciteit uit biomassa bleef vrijwel onveranderd.

Terug naar overzicht
Reacties