Menu
Terug naar overzicht

Woningcorporaties maken forse winsten op verhuur

Geplaatst op 01-03-2018

Woningcorporaties hebben volgens de Woonbond, de belangenorganisaties van huurders, forse winsten geboekt op de woningverhuur.
Gemiddeld maakten corporaties een winst van 23 procent in de afgelopen jaren, zegt de Woonbond donderdag. Per jaar gaat het om 1.500 euro per huurwoning.

De gemiddelde maandelijkse huurprijs ligt op zo’n 535 euro en volgens de belangenclub is dit voor veel huurders amper op te brengen. De Woonbond roept huurders op om een verzoek tot huurverlaging naar de corporatie te sturen.

“Elk jaar krijgen huurders een huurverhogingsvoorstel op de mat van hun verhuurder. Wij draaien het dit jaar om. Huurders kunnen een oproep tot huurverlaging sturen aan hun verhuurder”, aldus Woonbond-directeur Ronald Paping.

“Er worden enorme winsten gemaakt, terwijl steeds meer huurders financieel in de knel komen. Wij pleiten daarom voor 10 procent huurverlaging.”

Reactie woningcorporaties

Aedes, de vereniging van woningcorporaties, zegt in een reactie aan het AD dat de komende jaren miljarden moeten worden geïnvesteerd in nieuwe woningen en “verduurzaming van huizen”. ”Winst is geen doelstelling op zich en wij willen ook best lagere huren”, aldus voorzitter Marnix Norder tegenover de krant.

“Ik zou willen dat daar ruimte voor was, maar we moeten keuzes maken.” De wens van de Woonbond om de huren in de sociale sector met 10 procent te laten dalen noemt Norder “niet realistisch”.

Sinds 1 januari betalen verhuurders die meer dan vijftig huurwoningen bezitten een heffing over de WOZ-waarde van hun woningen – voor die datum lag de grens op tien woningen of meer. Als ze investeren in nieuwbouw van goedkope huurwoningen en in omvorming van kantoren, scholen of kerken tot woningen, kan die heffing lager uitpakken.

Ollongren

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) roept de corporaties op het geld te gebruiken ”voor betaalbare en energiezuinige woningen voor de mensen die erop aangewezen zijn”, zegt een woordvoerder. ”Investeren en het geld niet op de plank te laten liggen.” Ollongren heeft de Tweede Kamer eerder al beloofd in april met een officiële reactie op de cijfers te komen.

Door: NU.nl/ANP

Terug naar overzicht
Reacties