Menu
Terug naar overzicht

Woonbondsymposium ‘PLUS-factoren van een sterke huurdersorganisatie’

Geplaatst op 31-05-2016

Het Woonbondproject Huurdersorganisatie+ begint op stoom te komen. Steeds meer huurdersorganisaties zijn hard aan de slag om zich te vernieuwen en te professionaliseren. Dat bleek vrijdag 27 mei in Nieuwegein tijdens het drukbezochte Woonbondsymposium ‘PLUS-factoren van een sterke huurdersorganisatie’.

Woonbonddirecteur Ronald Paping verbaasde zich erover hoeveel er tot stand is gekomen sinds de parlementaire enquête woningcorporaties. ‘In de trein hiernaartoe realiseerde ik me dat die enquête pas anderhalf jaar geleden is afgesloten. En moet je zien wat er in die korte tijd allemaal is gebeurd. De Woningwet 2015 heeft huurdersorganisaties veel meer invloed gegeven op het woonbeleid. Zo zitten ze als gelijkwaardige partner aan tafel met woningcorporaties en gemeenten bij het maken van lokale prestatieafspraken. En dat is echt nodig. Daarom roep ik iedereen op om de lat niet te laag te leggen en niet te bescheiden te zijn bij het vragen om ondersteuning. Er is een wereld te winnen, grijp die kans.’

Onderzoek prestatieafspraken

Gerard Jager, onderzoeker bij het Woonbond Kennis- en Adviescentrum, presenteerde de uitkomsten van een enquête onder huurdersorganisaties over hun betrokkenheid bij lokale prestatieafspraken. Een flinke meerderheid van de 151 huurdersorganisaties die meededen, is tevreden. Ruim de helft (53%) heeft in 2015 de prestatieafspraken medeondertekend en de overgrote meerderheid (87%) heeft de ambitie om dat dit jaar te doen. Bijna twee derde (64%) vindt dat ze voldoende menskracht hebben om hun nieuwe rol goed te vervullen. Driekwart (76%) maakt een prioriteitenlijst. Verreweg het belangrijkste thema is huurverhoging en betaalbaarheid, gevolgd door het aantal sociale huurwoningen en het energiezuinig maken van de woningvoorraad.

Tien bouwstenen

In tien workshops konden de deelnemers kennis opdoen en ervaringen uitwisselen over de ‘bouwstenen voor een sterke huurdersorganisatie’. Vooral de workshops over hoe je actuele en bruikbare kennis, ondersteuning en financiering regelt en hoe je goed contact met je achterban organiseert, waren populair. Hoe word je zichtbaar voor je huurders en betrek je hen bij je werk? Het regende goede ideeën, variërend van het houden van een digitale enquête onder je achterban tot het organiseren van een boottocht of een wijkschouw, waarvoor je de inmiddels landelijk bekende ex-inbreker Evert Jansen uitnodigt om erachter te komen hoe het staat met de inbraakgevoeligheid van de woningen.

Huurders World Café

Na een uiterst vermakelijk en leerzaam intermezzo van filosoof, trainer en cabaretier Paul Smit, waarin hij liet zien hoe makkelijk het menselijk brein om de tuin is te leiden en hoe moeilijk het is om te veranderen, werd de dag afgesloten met het Huurders World Café, waarin de deelnemers in kleine groepjes van gedachten wisselden over wat ze hadden opgestoken. Ook hier gooiden de ‘bouwstenen’ kennis en contact met de achterban hoge ogen.

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties