Menu
Terug naar overzicht

Ze verhuren appartementen voor 0,88 euro per jaar – maar alleen aan mensen die aan 3 belangrijke voorwaarden voldoen

Geplaatst op 31-01-2018

Dit appartementencomplex is anders dan alle andere appartementencomplexen ter wereld.
De reden? De huur voor een appartement bedraagt 0,88 euro per jaar.
Nee, dat is geen foutje.
De huur is echt zo laag. Het project heet “Fuggerei” in het Duits. En het is een van de oudste sociale woningprojecten ter wereld, schrijft Hefty. Het werd in 1521 opgezet door de bankier Jakob Gugger als een project om de armste mensen een woning te geven.

Om in Fuggerei te mogen wonen, hebben de bewoners altijd aan drie voorwaarden moeten voldoen: Ze moeten minimaal twee jaar in de Duitse stad Augsburg gewoond hebben, ze moeten katholiek zijn, en ze moeten extreem arm zijn. (Voorheen moesten de bewoners ook dagelijks voor de familie Fugger bidden.)
Vandaag de dag wonen er 150 mensen in 140 appartementen verspreid over 67 gebouwen.

Als een bewoner na tien uur ´s avonds thuis komt, moet hij 1 euro betalen om weer naar binnen te mogen – meer dan de jaarlijkse huur! De poorten zijn gesloten vanaf tien uur ´s avonds tot vijf uur ´s ochtend en worden bewaakt door een team van beveiligers, bestaande uit de bewoners. Hierom vermijden de meeste bewoners om na die tijd thuis te komen.

De onvoorstelbaar lage huur is nooit veranderd, omdat het de huur één zogenaamde ¨Rheingulden” is, een gouden munt die in de regio werd gebruikt gedurende de Middeleeuwen. De munt wordt vandaag de dag geschat op een waarde van 0,88 euro.

Voldoe je niet aan de voorwaarden? Wees niet getreurd! Toeristen zijn welkom om bij “Fuggerei” te komen kijken – en het lijkt een bezoekje waard.

Ik kan niet geloven dat deze gemeenschap al meer dan 500 jaar bestaat!

 

Terug naar overzicht
Reacties