Menu
Terug naar overzicht

Zo is het om elke nacht andere toeristen als buren te hebben

Geplaatst op 29-08-2016

Toeristenoverlast Een Amsterdams appartement werd ondanks een verbod, steeds weer verhuurd aan toeristen. De gemeente liet de verhuur lang op zijn beloop.
Twee jaar geleden begon het. Op het terras van het Argentijnse eethuis belandden sigarettenpeuken. Vrouwelijke gasten van het visrestaurant aan de overkant kregen denigrerende opmerkingen naar hun hoofd. En bewoners van het pand, dat in totaal twintig appartementen telt, kregen te maken met troep in de gang, gefeest boven hun hoofd en geschreeuw naast hun bed.

„Prachtig, schoon en ruimtelijk 45m2 tweekamerappartement met comfortabel bed, midden in het centrum van Amsterdam”, staat in de advertentie op Airbnb. „Er kunnen tot drie mensen logeren!”

De bewoners van het monumentale pand in de Spuistraat, in de binnenstad van Amsterdam, schatten het appartement op 32 vierkante meter. En drie mensen? Ja, in theorie. Soms komen er nog extra toeristen bij, als de sleuteloverdracht al is gedaan. Eén keer telden ze er acht in totaal.

Het reglement van de Vereniging van Eigenaren verbiedt vakantieverhuur in het pand. Van de gemeente Amsterdam mag je je huis alleen aan toeristen verhuren als je er zelf woont, anders wordt de woning onttrokken aan de toch al krappe woningmarkt. En maximaal vier gasten per keer en niet meer dan zestig dagen per jaar.

Terug naar overzicht
Reacties