Menu
Terug naar overzicht

Zonnepanelen interessant voor huurders

Geplaatst op 02-02-2016

Op de Nederlandse daken zijn er heel wat zonnepanelen bijgekomen het afgelopen jaar. Het aantal zonnepanelen is wereldwijd in 2015 met 34 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van bureau GTM Research. Dit jaar worden het er weer meer. Ook bij huurders raken de zonnepanelen steeds meer in trek; goed voor het milieu én de portemonnee. Waar moet je als huurders op letten en wat leveren panelen precies op?

Circa 35 % van alle energie die een huishouden verbruikt, gaat op aan elektriciteit. De zon kan een groot deel van de benodigde elektriciteit opwekken. Gratis. Zelfs op een bewolkte dag in de winter is er voldoende licht om met zonnepanelen elektriciteit op te wekken. Met zonnepanelen kan je dus behoorlijk besparen op de energierekening.

Als huurder zelf zonnepanelen plaatsen

Een huurder kan op eigen kosten zonnepanelen plaatsen. De winst van zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Zo zijn zonnepanelen een uiterst rendabele investering. Als huurder moet je wel schriftelijk toestemming vragen aan de verhuurder om de panelen te mogen plaatsen. Het is aan te raden om met de verhuurder af te spreken dat je de zonnepanelen bij verhuizing niet meeneemt, maar een vergoeding krijgt voor de restwaarde. Een andere optie is dat de volgende huurder de zonnepanelen overneemt.

Verhuurder zonnepanelen laten plaatsen

De huurder kan ook een verzoek indienen bij de verhuurder om zonnepanelen te plaatsen. De verhuurder zal de investering doen en ter compensatie een huurverhoging vragen. De huurverhoging moet wel opwegen tegen de investering die nodig is. Om hier inzicht in te krijgen, kunnen huurders een adviseur van de Woonbond vragen om hierbij te helpen.

Systeem van salderen

In Nederland zijn vrijwel alle zonnepanelen aan het openbare stroomnet gekoppeld. Op het moment dat je meer energie opwekt dan verbruikt, gaat dit naar het net. Op het moment dat je meer verbruikt dan je opwekt, haal je juist energie van het net. Het verschil wordt verrekend; dat heet salderen. Wanneer je in totaal meer energie levert dan afneemt, ontvang je hier een vergoeding voor.

Meer informatie in nieuwe brochure

Lees over de werking van zonnepanelen, rekenvoorbeelden, systeem van salderen en meer in de nieuwe brochure ‘Zonnepanelen voor huurders’ van de Woonbond.

 

 

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties