Menu
Terug naar overzicht

Zorgen om verandering huurtoeslag: ‘Lage inkomens veel duurder uit’

Geplaatst op 02-06-2018

Tienduizenden huurders met een laag inkomen dreigen de komende jaren flink meer te gaan betalen voor hun sociale huurwoning. Nu zijn ze tenminste 225 euro per maand kwijt: de rest van hun huur krijgen ze terug via de huurtoeslag. Maar dat gaat veranderen.

Nederland heeft zo’n 2 miljoen huurders in de sociale huur. Daarvan krijgen zo’n 1,3 miljoen mensen die een laag inkomen hebben huurtoeslag, dat is bedoeld om hun huur te kunnen betalen.

Maar naast die toeslag betalen zij een deel van hun huur zelf, een bedrag van minimaal 225 euro. Elk jaar wordt dat bedrag opnieuw berekend. Maar de manier waarop die berekening wordt gemaakt wil het kabinet nu gaan veranderen. En daardoor moeten mensen die huurtoeslag krijgen uiteindelijk een groter deel van hun huur zelf betalen.

Kwetsbaar

Opvang- en woonorganisaties, waaronder de Woonbond en de Vereniging van Woningcorporaties, maken zich grote zorgen over deze aanpassing. “Juist de meest kwetsbare huurders die het minst te besteden hebben worden hierdoor geraakt”, zegt Jan Lauriers van Federatie Opvang tegen RTL Nieuws.

Volgens Lauriers gaan huurders in het begin een paar tientjes meer betalen, maar uiteindelijk kan dat oplopen tot 100 euro extra. “Voor veel mensen is het geen groot bedrag, maar juist voor deze groep wel.”

Bij de Federatie opvang proberen ze dak- en thuislozen op te vangen en mogelijk ook weer aan een woning te helpen. Lauriers: “Alleen bij ons raakt de verandering die het kabinet wil al zestig- tot zeventigduizend mensen. Voor deze mensen wordt het moeilijker een huis te vinden of te behouden.”

Wat verandert er rond de huurtoeslag

Minister deelt zorgen niet

Ondanks de roep van de organisaties deelt minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken de zorgen niet. “We hebben ook berekend wat het effect zal zijn en denken dat dit een stuk lager ligt. Onze berekeningen laten een beperkte stijging zien.”
“Ik ben niet van plan de regeling weer aan te passen, maar neem de zorgen absoluut serieus en ga graag het gesprek aan. Vaak blijkt ook dat er bij deze specifieke gevallen lokaal een oplossing gevonden kan worden.”

Bron: RTL Nieuws

Terug naar overzicht
Reacties