Menu
Terug naar overzicht

Zorgen over peperdure energierekening

Geplaatst op 13-04-2018

Huurders dreigen zwaar de klos te worden van de belastingverhogingen op de energierekening. Bijna alle partijen in de Tweede Kamer maken zich grote zorgen.
De energierekening is de nieuwe melkkoe van het kabinet. Via meerdere belastingen betalen huishoudens mee aan de ambitieuze klimaatplannen. Zo wordt een deel van de inkomsten via subsidies weer het land ingepompt. Verder verhoogt het kabinet de energiebelasting op gas in de hoop dat huizenbezitters in de buidel tasten om hun woning beter isoleren of op zoek gaan naar een alternatief.

Prikkel

Huurders dreigen tussen wal en schip te vallen. Het is namelijk aan de huisbaas om maatregelen te nemen bij de woningen, maar de verhuurder heeft helemaal geen last van de stijgende energierekening.

Regeringspartij D66 wil daarom een onderzoek naar een ’financiële prikkel’ voor de verhuurder. CDA-Kamerlid Ronnes pleitte in het debat met minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) voor een aanpassing in het puntensysteem. „De verhuurder krijgt dan minder inkomsten als een woning niet zuinig is. We kunnen de huurder immers moeilijk een verwijt maken.”

Koelkast

De christendemocraat is ook kritisch over de aanname dat huizenbezitters massaal gaan investeren in hun woning om de energierekening omlaag te krijgen. „Waar halen de ministers hun optimisme vandaan? Ze denken blijkbaar dat mensen een nieuwe zuinige koelkast kopen, terwijl hun oude nog goed is.”

Meerdere partijen vroegen aandacht voor ouderen met alleen een AOW-uitkering. Volgens PVV-Kamerlid Kops zijn bijna alle partijen in de Tweede Kamer ’hypocriet.’ „U bent allemaal onderdeel van het probleem, want u bent allemaal groot voorstander van de energietransitie.”

Klimaatakkoord

Minister Ollongren wil kijken of het puntensysteem aangescherpt kan worden. Verder stelt ze dat woningcorporaties in totaal 550.000 huurwoningen gaan verduurzamen. „Dat is het beste wat we kunnen doen om de rekening te verlagen”, stelt de bewindsvrouw.

Verder wijst de minister vooral naar de komst van het Klimaatakkoord, hier wordt volgens haar rekening gehouden met de inkomensplaatjes.

Terug naar overzicht
Reacties