Menu
Terug naar overzicht

BOLLEN POTEN MET DE BARON €100.000,- voor groene ideeën huurders Dunavie

Geplaatst op 19-10-2022

Dunavie werkt al jaren aan het verduurzamen van haar woningen. Vanuit Duurzaam Dunavie voorzien we duizenden woningen van zonnepanelen, gevel-, dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Dat zijn zogenaamde energetische maatregelen. Deze hebben betrekking op de woningen zelf. Maar we gaan graag verder dan dat. Met ‘De Groene Ton’, waarmee huurders zelf hun ideeën tot uitvoering kunnen brengen, zijn we uniek in Nederland.

‘Weer 200.000 bollen de grond in’

Buurt beheerders Ruud en Ton hadden in hun wijken meerdere huurders die het gras wel zat waren. Dus stuurden ze een idee in voor de Groene Ton. Al snel kwamen Ton en Ruud erachter dat de huurders een paar vierkante meter willen vol poten. Bij de Hornpoort in RIjnsburg ligt veel gras rondom het woongebouw. Gras is mooi, maar zorgt niet voor meer biodiversiteit. Ze sloegen de handen ineen met de gemeente en kwamen overeen dat Dunavie er veel bollen mocht poten. Buurtbeheerder Ton vertelt: ‘met deze bloemenmix vervangen we ruim 600m2 gras naar een meer bio divers bloemperk. In de bloemenmix zitten veel bloemen die bijen, vlinders en andere insecten aantrekken en zo weer vogels lokken. De huurders krijgen er niet alleen gezoem, maar ook een prachtig kleurrijke bloemenparade voor terug’.

Bewoonster Dicky die huurt aan de Baron van Wassenaerlaan is blij met deze actie. Zelf zorgt zij met haar tuintje ook al goed voor de natuur. Er woont zelfs een bijenkolonie in haar natuurlijke plantenbak. Ze heeft er een apart waterbakje voor gemaakt, met kiezels zodat de bijen niet verdrinken kunnen. ‘In het stuk gras heb ik van de gemeente een paar vierkante meter in bruikleen gekregen. Hier plant ik planten, struiken en bloemen. Het is een enorme verrijking voor de straat. Mensen maken er zelfs foto’s van. Ik ben dan ook heel blij dat Dunavie met ons deze duizenden bollen heeft gepoot’.

Eind van het jaar gaat de ideeënbus weer open

Vanaf december kunnen huurders hun ideeën weer insturen. Vanaf dan staat het inschrijfformulier weer open op dunavie.nl/duurzaam. Een van de acties uit 2021 zijn de Groene Meters. Huurders van Dunavie kunnen deze gratis lenen en zo inzicht krijgen in hun gas- en stroomverbruik. Dit geeft inzicht en helpt enorm bij het besparen. In deze tijden erg noodzakelijk. Via dunavie.nl/groenemeter kunnen huurders er een reserveren.

Onderdeel van de prestatieafspraken

Als bedrijf met hoge maatschappelijke ambitie werkt Dunavie nauw samen met externe relaties. Met de gemeente Katwijk en de SHD (stichting huurders belangen Duin- en Bollenstreek) bijvoorbeeld hebben ze prestatieafspraken gemaakt. Bestuurder Roland Marx legt uit hoe Duurzaam Dunavie, met ‘De Groene Ton’ daarop aansluit: ‘In deze afspraken hebben we vastgelegd dat we met elkaar zorgen dat huurders actief worden betrokken in de duurzame ontwikkeling die we maken. De Groene Ton haakt hierop aan en brengt het een stapje verder, huurders krijgen invloed op de eigen leefomgeving, mits direct betrokken bij de eigen huurwoningen. Elk idee binnen onze spelregels en het budget kan worden uitgevoerd, waarbij we kijken naar het bedrag versus resultaat en impact. We zoeken eerder 1.000 ideeën van €100,- dan twee van €50.000,-. We willen elke huurder een kans geven om hiervan te profiteren. Daarmee vallen we op in Nederland’.

Bekijk hier Dunavlog #22

Terug naar overzicht
Reacties