Menu
Terug naar overzicht

Energiecoach Jan Mimpen

Geplaatst op 06-07-2022

Kent u de energiecoaches al? Dit zijn enthousiaste vrijwilligers die inwoners van Katwijk helpen bij het besparen van energie.

Er zijn 3 soorten energiecoaches; energieambassadeurs (voor grote besparende maatregelen), energieadviseurs (voor kleine besparende maatregelen) en klushulpen (voor het installeren van deze kleine besparende maatregelen). Maak kennis met een van onze energiecoaches: Jan Mimpen.

Over Jan

Naam: Jan Mimpen
Leeftijd: 69 jaar
Beroep: Adviseur Duurzaamheid, specialist bodemenergie en klimaattechniek
Woonplaats: Katwijk
Privésituatie: Getrouwd, 3 kinderen en 6 kleinkinderen.

Waarom ben je aan de slag gegaan als energiecoach?

Jan Mimpen: “Sinds februari 2019 zet ik mij in als energieambassadeur in de gemeente Katwijk. In mijn werk heb ik veel kennis en ervaring opgedaan over installaties en duurzaamheid. Met deze informatie wil ik graag de mensen om mij heen helpen. Een andere belangrijke reden om mij in te zetten als energieambassadeur is mijn familie. Ik vind het belangrijk dat zij het ook goed krijgen. Daarom zet ik mij in om de wereld, voor volgende generaties, goed achter te laten”.

En dat doe je niet alleen als energiecoach en in je werk…

“Nee, zeker niet. Ik kweek in mijn vrije tijd ook mijn eigen groentes in de volkstuin. En als dat in de winter niet gaat dan fitness ik erop los om gezond te blijven. Ik ben altijd in beweging”, lacht Jan.

Wat vind jij het leukste aan dit vrijwilligerswerk?

Zonder enige twijfel antwoordt Jan; “Ik vind het leuk om het de doorsnee bewoners van Katwijk gemakkelijker te maken om hun woning te verduurzamen. Zij hebben meestal geen technische kennis. Het is mooi om te zien dat ik kan helpen om hun zelfredzaamheid daarin te vergroten. Er zijn zoveel mensen die wel willen verduurzamen, maar gewoon niet weten waar ze moeten beginnen. Wij, als energieambassadeurs, helpen om een goed stappenplan gericht op de toekomst voor ze te maken. Zij kunnen vervolgens zelf de keuzes maken die voor hen haalbaar en wenselijk zijn.”

Je maakt vast mooie dingen mee, Jan!

Er verschijnt een glimlach op Jans gezicht: “Het mooiste dat ik meegemaakt heb is dat ik een half jaar na een energieadvies aan huis opgebeld werd door een tevreden oudere dame. Zij had een slecht geïsoleerde woning en daar had ik haar destijds advies over gegeven. Ze belde om te vragen of ik kwam kijken naar de aanpassingen in haar woningen. Ze was namelijk zo blij met het resultaat! Daar doe je het voor!”

We zoeken natuurlijk nog collega-vrijwilligers. Wat wil je iemand meegeven die energiecoach wil worden?

“Wees niet bang dat je niet genoeg weet om energiecoach te worden. Je krijgt een training, waardoor je de basiskennis opdoet. Vervolgens zul je in de praktijk je kennis en ervaring verder vergroten. Je komt in een team van enthousiaste vrijwilligers die elkaar graag helpen. Je staat er nooit alleen voor!”

Ik wil energiecoach worden!

Energie besparen wordt steeds belangrijker. Daarom zijn er meer energiecoaches nodig. Wilt u zelf een steentje bijdragen als energiecoach en wilt u met uw energie een verschil maken? Lijkt u het leuk om deel uit te maken van een team enthousiaste vrijwilligers? Of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mail naar energie@katwijk.nl.

Bron: Gemeente Katwijk

Terug naar overzicht
Reacties