Menu
Terug naar overzicht

Geslaagde thema-avond SH de Duinstreek over verduurzaming en besparen

Geplaatst op 30-10-2023

Het was afgelopen donderdagavond 26 oktober tijd voor een thema-avond van Stichting Huurdersbelangen de Duinstreek. In een zaal van Tripodia werd er door SH de Duinstreek en een vertegenwoordiger van de gemeente Katwijk een presentatie gegeven over verduurzaming en besparen. Een relevant en actueel thema door de constant stijgende energieprijzen, denk maar aan de prijs van gas tegenwoordig. Op deze avond werd men een stukje bewustwording aangeboden over verduurzaming en besparen, want ‘niet iedereen is bewust van maatregelen, die hoe klein ze soms ook lijken, ervoor zorgen dat je veel energie en daarmee veel geld kunt besparen,’ aldus Thea de Feijter, die tijdens de avond de presentatie verzorgde.

Deze bijeenkomsten zijn hard nodig volgens de Feijter. ‘Op dit soort avonden kunnen wij de huurders in ‘real life’ ontmoeten en tips meegeven over verduurzaming en besparen. Ook is tijdens deze avonden ruimte voor vragen en het voeren van gesprekken, want het thema verduurzaming en besparen leeft onder de huurders. De prijzen voor energie rijzen de pan uit en men maakt zich zorgen over de financiën. Vanavond hopen wij de mensen handvaten en tips mee te geven om te verduurzamen en zo energie te besparen op een makkelijke en efficiënte manier.’ Naast de presentatie was er ook een pub quiz, die volledig in het teken stond van duurzaamheid en energiebesparende maatregelen.

Woonagenda

De avond begon met een welkomstwoord van Peter Bekker, voorzitter van SH de Duinstreek. Daarna legde De Feijter het proces rondom het komen tot De Woonagenda met bijbehorende prestatieafspraken uit. Ze legde uit dat De Woonagenda ‘de bril is waardoor men kijkt naar de toekomst van volkshuisvesting, oftewel de huisvesting voor mensen met een bescheiden inkomen.’ Deze Woonagenda fungeert als leidraad voor het maken van de zogenaamde ´Prestatieafspraken,´ zoals wat onze regio nodig heeft aan nieuwbouw en verduurzaming. Deze afspraken worden gemaakt middels de ‘tripartite samenwerking,’ de samenwerking tussen de gemeente, woningcorporaties (Dunavie bijvoorbeeld) en belangenbehartigers (zoals SH de Duinstreek). Een van de gemaakte prestatieafspraken is, is dat SH de Duinstreek meedoet aan informatievoorziening om energielasten te besparen en een stukje bewustwording bij de huurders te creëren. In het kader van die afspraak worden dit soort thema-avonden gehouden.

Maatregelen

Na De Feijter kreeg Steven van der Plas, werkzaam bij het energieteam in de gemeente Katwijk, het woord. ‘Op het gebied van duurzaamheid valt er nog een hoop te winnen,’ stelde hij. ‘Een simpele tochtstrip bijvoorbeeld onder de voordeur kan al aanzienlijk bijdragen aan energiebesparing.’ Twee topprioriteiten van de gemeente zijn energiebesparing en het bestrijden van energiearmoede, vertelde Van der Plas. Hij legde uit dat er vanuit de gemeente regelingen zijn die voor iedereen beschikbaar zijn, zoals de gratis energieadviseur, de formulierenbrigade, klushulp aan huis en subsidies om duurzaam witgoed aan te schaffen. Ook legde hij een aantal kleine maatregelen uit die je in je huis kan nemen, om energie te besparen zoals radiatorfolie, tochtstrips en slimme meters. Ten slotte gaf De Feijter praktische tips om woonlasten te besparen. Het was een drukbezochte, maar bovenal leerzame avond.

Terug naar overzicht
Reacties