Menu
Terug naar overzicht

‘Mag ik u even voorstellen… onze nieuwe SHD-bestuursleden’

Geplaatst op 25-05-2022

In de ‘Week van het voorstellen’ met o.a. de vier nieuwe wethouders van de gemeente Katwijk in een nieuwe coalitie kan de Stichting Huurdersbelangen ‘de Duinstreek’ zeker ook niet achterblijven. Na een inwerkperiode van drie maanden worden de nieuwe bestuursleden Gerdien van Zelst en Leo van der Steen ook voorgesteld. Zij vormen met Peter Bekker, voorzitter a.i., Nel van Dam en Maarten Hortensius het bestuur van deze Katwijkse huurdersorganisatie die de belangen behartigt van huurders van ruim zevenduizend woningen van woningcorporatie Dunavie. En ze hebben er zin in, zeker nu er zoveel op stapel staat op het gebied van wonen.     

Van Zelst: ,,Dat is zeker ook in Katwijk het geval en dat was voor mij dan ook de reden om te reageren op de flyer van de SHD in mijn brievenbus. Daarin werd gevraagd naar belangstellenden voor een bestuurlijke functie. Ik hou er van om met mensen te werken en er liggen hier zeker mooie uitdagingen. Ik heb al veel gezien en gehoord deze drie maanden en ik wil zeker mijn steentje bijdragen aan het behartigen van de huurdersbelangen. Van der Steen was er ook heel duidelijk over: ,,Om de leefbaarheid in onze buurt, de Violierstraat in de Molenwijk, te vergroten, heb ik met twee andere huurders een bewonerscommissie van de SHD mogen oprichten. En toen die flyer passeerde, waar Gerdien het ook over had, werd ik ook direct geraakt. Ik ben met vroegpensioen gegaan en aan mij zijn de geraniums zeker nog niet besteed. Ook bij mij is deze inwerkperiode prima bevallen. En ik wil mijn bestuurlijke ervaring zeker inzetten voor de SHD”.         

Gerdien van Zelst zet de huurder centraal

Wat voor werk deed Gerdien?: ,,In mijn werkzame bestaan heb ik gewerkt in het LUMC, ik vind het altijd heerlijk om met mensen samen te werken, en later ben ik er als vrijwilligster aan de slag gegaan als gastvrouw. Bij het Alrijne-ziekenhuis verzorg ik nu dan ook de koffie / thee voor de bezoekers, altijd leuk om een praatje te maken”.

Maar hoe is ze nu op het spoor van de SHD gekomen?: ,,Laat ik eerst zeggen dat ik niet zoals Leo deel uitmaak van een bewonerscommissie. Maar toen ik de SHD-flyer met de oproep voor nieuwe bestuursleden in de bus kreeg, werd ik wel nieuwsgierig en heb ik januari jl. een mailtje naar Nel van Dam van het bestuur gestuurd. Er volgde een gesprek waar ik een goed gevoel aan over hield en ik mocht hier drie maanden meelopen om te kijken of dit echt mijn ding zou zijn”.

Dat er dan zeer uiteenlopende werkzaamheden passeren en indrukken worden opgedaan blijkt wel uit de terugblik van Van Zelst: ,,Nooit geweten dat er zoveel op een SHD-bestuur afkomt, bestuurlijke vragen, vragen van huurders, avonden zoals de jaarlijkse huurdersavond, de presentatie van bouwplannen op Valkenhorst en een informatieve bijeenkomst bij Holland Rijnland, een gesprek met de twee huurderscommissarissen van woningcorporatie Dunavie en natuurlijk ook heel veel leeswerk om goed te kunnen vergaderen. Ik vind het allemaal zeer interessant en wil er zeker mijn tijd aan gaan besteden als nieuw bestuurslid. Mijn aandacht gaat dan vooral uit naar, wat denk je, het samenwerken met mensen in de SHD, met Dunavie, met de gemeente en natuurlijk ook de huurders. En ik kan me ook bestuurlijk nog inzetten voor diverse administratieve taken. Maar laat ik eerlijk zijn, mijn kracht ligt niet in het beoordelen van technische zaken betreffende de woningbouw. Maar ik ga er vanuit dat we die zaken ook goed kunnen verdelen in het bestuur”.

Wat ze vindt van de woonproblematieken in de gemeente Katwijk?: ,,Laat ik zeggen dat ik een aanhanger ben van wethouder Gerard Mostert. Van mij mag hij de hoogte in bij zijn bouwplannen als het maar geen woonkazernes worden en de leefbaarheid zeker niet uit het oog wordt verloren. We willen toch allemaal dat onze (klein)kinderen veilig en goed in onze gemeente kunnen wonen? Daar wil ik me als nieuw SHD-bestuurslid zeker voor inzetten de komende jaren”.   

Leo van der Steen gaat zeker niet achter de geraniums zitten

,,In mijn werkzame bestaan was ik actief in wat we zo mooi zeggen, de klein metaal. Daar heb ik heel veel bestuurlijke ervaring opgedaan als lid van de ondernemingsraad en ook bij de FNV-Bondgenoten. En die ervaring wil ik nu na mijn vroegpensioen graag inzetten voor de SHD. Ik heb zeker met mijn 64 jaar geen zin om achter de geraniums te gaan zitten of om louter de tijd te doden met een hengel in mijn  hand langs de waterkant”.

Wat is de drive van Leo om zich zo in te gaan zetten als nieuw SHD-bestuurslid?: ,,In ons wooncomplex aan de Violierstraat heb ik met twee andere huurders me ingezet voor het oprichten van een nieuwe bewonerscommissie om de leefbaarheid in onze buurt te vergroten. Zo zit ik ook in elkaar. Als ik me ergens aan stoor, dan ben ik zeker geen type dat er met zijn armen over elkaar bij gaat staan te kijken. Dan stroop ik ook effe de mouwen op om daadwerkelijk aan te pakken. Zoals dat bij de door ons opgerichte bewonerscommissie is gebeurd, waar ik ook contactpersoon ben, maar ook bij mijn reactie op de flyer van de SHD om bestuursleden te werven”.  

Hoe is het met lezen gegaan van alle woonzaken in je inwerkperiode?: ,,Bij wat er speelt in het Katwijkse huurdersland wil ik alles tot me nemen om op hoofdlijnen op de hoogte te blijven. Maar, klinkt misschien gek als bestuurder, ik wil zeker niet alles weten. Dat is gewoon ondoenlijk als ik zo in deze drie maanden zie wat er allemaal op het SHD-bestuur afkomt. En ik moet eerlijk zeggen dat ik ook wel eens stukken heb gelezen dat ik na afloop me afvraag wat ik nu eigenlijk gelezen heb. Maar dat kan ook komen door het nieuwe en de vakkennis en ervaring die ik verder moet gaan uitbreiden. Ik vind het dan ook heerlijk om op internet verder uit te zoeken wat het nu precies inhoudt”.

Wat is Leo ook vooral opgevallen deze eerste drie maanden?: ,,Belangrijk is natuurlijk het antwoord op de vraag wat je als huurder wilt. Kan en moet de SHD daar altijd een rol in spelen? We zijn als SHD immers geen boodschappenwagentje waar je als huurder automatisch maar alles in kan gooien. Ik merk wel dat ook in vele discussies / gesprekken over Katwijkse woonzaken het qua standpunten snel overgaat naar wit en zwart en dat de grijstinten in de discussie nauwelijks aanwezig zijn. Maar je woonomgeving, je buurtje, daar ben je als huurder toch ook zelf verantwoordelijk voor”.

Wat wil Leo de huurders en bezoekers van deze site nog meegeven tot slot?: ,,Ik zal me vooral als bestuurslid gaan concentreren op het wonen en huren, zeer belangrijk zeker met de immer stijgende woonlasten. Er is nog één ding wat ik wil zeggen en dan weten ze bijna alles van mij. Er is hier een goede communicatie bij de SHD, wat zeer belangrijk is. En fouten maken mag en dat is zeker als beginnend bestuurder met zoveel regels en afspraken en wetgeving een heerlijk vangnet. Ik ben er klaar voor!”   

Bekker, voorzitter a.i.: ,,Ik ben blij dat ons SHD-bestuur nu definitief is uitgebreid met twee nieuwe leden. Er ligt immers ook in 2022 en later genoeg werk op ons en de tientallen bewonerscommissies van de SHD te wachten.

Voor huurdersvragen is de SHD via het contactformulier op genoemde website bereikbaar, maar ook via 071-4077246 van 10.00 – 16.00 uur op dinsdag t/m donderdag. Of kom gewoon op deze dagen even langs op het kantoor van de SHD aan de Nassaudreef 38A in Katwijk.

Foto’s: G. Bol

Terug naar overzicht
Reacties