Menu
Terug naar overzicht

Onrust over nieuwe energielabel

Geplaatst op 20-04-2021

De Woonbond heeft afgelopen weken veel vragen gekregen van huurders over het nieuwe energielabel. Op 29 maart besteedde het tv-programma Radar aandacht aan het nieuwe energielabel. Deze uitzending deed veel stof opwaaien. De belangrijkste vragen die huurders na de uitzending hebben: Klopt het label wel? En kan ik de gegevens van het label inzien?
Huurders maken zich vooral zorgen over het energielabel, omdat het label invloed heeft op het aantal punten dat je woning krijgt en daarmee op de hoogte van de huur. In de Radar-uitzending lijkt het erop dat de labelopnemers onzorgvuldig te werk gaan en dat er heel verschillende labels uit de opname kunnen komen. Dat zou voor huurwoningen betekenen dat de huur hoger of lager uit kan pakken, afhankelijk van wie het label opneemt.

Klopt het label van mijn woning?

Ondanks de zorgwekkende uitzending van Radar benadrukt de Woonbond dat je er als huurder vanuit kunt gaan dat het label van je woning klopt. Dat heeft ermee te maken dat labels voor huurwoningen – in tegenstelling tot labels voor koopwoningen – grootschaliger en preciezer worden opgenomen. Dat was voor 1 januari 2021 zo, en dat is met de invoering van het nieuwe label nog steeds zo. Daarnaast worden de labelopnemers regelmatig gecontroleerd.

Kan ik het label inzien?

Op de energielabels die sinds 1 januari worden afgegeven, staat heel veel informatie. Veel meer dan op de labels die voor 1 januari werden afgegeven. Daarop stond alleen de letter van het label en de EnergieIndex (EI), een cijfer dat de energieprestatie van de woning aangeeft. De informatie die op het nieuwe label staat, kan je als huurder niet inzien. Deze informatie krijgt nu alleen de eigenaar van de woning, de verhuurder dus. Je kunt wel aan je verhuurder vragen of je het label mag inzien.

Label beschikbaar voor huurders

De Woonbond pleit er bij de overheid voor om het energielabel ook voor huurders beschikbaar te stellen. Kajsa Ollongren, de (demissionair) minister die over het woonbeleid gaat, lijkt het hiermee eens te zijn, maar directe toegang tot het energielabel voor huurders is nog niet geregeld. “Het is niet alleen goed als huurders hun energielabel kunnen inzien om te controleren of het label klopt. Op het nieuwe label staat ook heel veel informatie die nuttig is in de stappen die je kunt zetten om energie te besparen en om samen met je verhuurder de woning te verduurzamen,” zegt Bastiaan van Perlo, beleidsadviseur en belangenbehartiger op het gebied van energie bij de Woonbond.

Meer vragen over energielabels

Ben je benieuwd naar het energielabel van jouw woning? Of wil je weten hoeveel punten jouw label krijgt? Deze en andere vragen vind je in het dossier Energielabels.

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties