Menu
Terug naar overzicht

Rijnsburgers van 55+ voorrang bij sociale huurwoningen Het Landhuis

Geplaatst op 29-04-2022

Dunavie heeft in 2019 in het Landhuis de Horn -prachtig gelegen aan het Oegstgeesterkanaal in Rijnsburg- 20 appartementen voor de sociale huur aangekocht. Deze duurzame woningen worden op basis van de Huisvestingsverordening Holland Rijnland in april dit jaar, met voorrang verhuurd aan woningzoekenden die een woning van Dunavie achterlaten. Dunavie en Stichting Huurdersbelangen De Duinstreek (SHD) hebben de gemeente Katwijk geadviseerd om specifieke toewijzingsregels voor deze nieuwbouw toe te passen. Op dinsdag 29 maart 2022 heeft het college hiertoe besloten.

Mirjam Heemskerk is bij Dunavie verantwoordelijk voor het advies over deze toewijzingen: ‘In de prestatieafspraken hebben we met de gemeente en SHD afgesproken om nieuwbouw huurwoningen bij voorrang te verhuren aan woningzoekenden die een woning van Dunavie achterlaten. Het bevorderen van de doorstroom in de huidige woningmarkt is belangrijk. Zo krijgen meer mensen kans op een geschikte huurwoning. Hoe langer we een verhuisketen kunnen maken, hoe meer mensen er kunnen doorschuiven en bij nieuwbouw liggen daarvoor meer mogelijkheden. Nu kunnen we 20 woningen met specifieke voorrang verhuren. Rijnsburgse huurders van 55+ die een sociale eengezinswoning achterlaten, krijgen voorrang. Bij elk nieuwbouwproject bekijken we wat het beste past. In dit geval willen we dolgraag de kansen voor jonge gezinnen vergroten. We weten dat 55-plussers die in een eengezinswoning wonen deze niet zo snel achterlaten, maar hopelijk verleiden we ze nu wel. Met deze voorrangsregel brengen we mogelijk 20 eengezinswoningen binnen het segment sociale huur weer op de markt. Een jong gezin kan in de achtergebleven eengezinswoning trekken en laat mogelijk weer een appartement achter, waar weer een andere woningzoekende in kan. Zo brengen we met één nieuwbouwappartement meerdere verhuizingen op gang en geven we kansen aan doorstromers en starters.’

Voorrang voor 55+ huurders van een sociale huurwoning van Dunavie in Rijnsburg die een eengezinswoning achterlate

De eerste mensen die in aanmerking komen voor deze appartementen, zijn huurders die Rijnsburg niet uit willen, maar wel graag naar een appartement overstappen. Wethouder Gerard Mostert vertelt trots: ‘We geven Rijnsburgse 55+ huurders van Dunavie met een eengezinswoning de kans te verhuizen naar een prachtig, duurzaam en levensloopgeschikt appartement. Met de realisatie van deze appartementen, kunnen Rijnsburgers blijven wonen in de wijk, waarmee zij een binding hebben en waar hun sociale netwerk is. Zij laten ook nog eens een gewilde eengezinswoning achter. De woningmarkt zit in zijn totaliteit vast, ook binnen het sociale huursegment brengen we graag de verhuisketen op gang. Met deze specifieke voorrang gaan we echt meer woonkansen realiseren.’

Een mooie mix aan het Oegstgeesterkanaal

In het Landhuis de Horn komen niet alleen huurders van Dunavie te wonen. De overige 26 woningen zijn koopwoningen. Hierdoor ontstaan een mooie mix van huur en koop, wat de leefbaarheid versterkt. Deze appartementen in het complex beschikken over een balkon, zonnepanelen, een individuele warmtepomp en fietsenberging. De appartementen op de begane grond hebben een eigen tuin. Parkeren kunnen huurders gratis op een eigen parkeerplaats net buiten het complex. De huurprijs valt in de categorie betaalbaar, met een prijs van € 633,24 per maand, exclusief servicekosten. De woningen worden passend toegewezen. Dat betekent dat iemand met een inkomen dat past bij de huurprijs voor gaat bij de woningtoewijzing op iemand van wie het inkomen niet bij de huurprijs past.

Image

Niet alleen Rijnsburgers komen in aanmerking

Als de 20 woningen niet worden verhuurd aan de eerste voorrangsdoelgroep, komen overige huurders van Dunavie uit Rijnsburg in aanmerking. Vervolgens maken huurders van alle leeftijden met een sociale huurwoning (ongeacht de soort woning) van Dunavie kans en daarna huurders van een sociale huurwoning uit de regio Holland Rijnland. Te allen tijde wordt op basis van inschrijfduur toegewezen.

Bekijk hier de vlog van Chris over het Landhuis……

Terug naar overzicht
Reacties