Menu
Terug naar overzicht

Starters en middeninkomens de dupe van falend woonbeleid

Geplaatst op 05-11-2020

Vandaag houdt de Tweede Kamer een rondetafelgesprek over starters en middeninkomens op de Woningmarkt. Aanleiding is onder meer het wetsvoorstel van minister Ollongren waarin de toegang tot sociale huur voor alleenstaanden wordt beperkt, maar ook breder het gebrek aan betaalbare huurwoningen voor starters en middeninkomens.

De Woonbond pleit in het rondetafelgesprek voor een grotere sociale huursector en het aan banden leggen van huurprijzen in de vrije sector. Ook pleiten zij tegen de geplande verlaging van inkomensgrenzen waarmee alleenstaanden toegang hebben tot sociale huur. Op die manier vallen nog meer mensen tussen wal en schip. Ze kunnen niet kopen en zijn daarom veroordeeld tot de peperdure vrije markt. 

Middeninkomens

In een position paper zet de Woonbond uiteen dat de vrije sector voor veel middeninkomens niet te betalen is. Bovendien hanteren commerciĆ«le verhuurders vaak inkomenseisen waardoor ze helemaal geen woning kunnen krijgen in deze sector. Ze verdienen te weinig voor de vrije sector, kopen is vaak geen optie en de sociale huursector zit, door te lage inkomensgrenzen die toegang geven tot sociale huur, op slot voor deze groep. 

Bron: Nederlandse Woonbond.

Terug naar overzicht
Reacties